Angliai munka Magyarországon vagy magyar munka Angliában???

Kedves Könyvelők,

Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, ami lehet mindennapos, viszont számomra nagy kérdőjel. Nem rég költöztem haza Angliából és a főnököm felajánlotta, hogy szívesen foglalkoztatna továbbra is távmunkabán. Egy pénzügyi cégnek dolgoztam odakint, mint ónadózó vállakózó, akik többnyire csődeljárásokkal foglalkoztak, az én feladatom pedig kisebb admin, elemzési és adatfelviteli munkalatok voltak.
Mivel nekem szükségem lenne a magyar TB-re és jogviszonyra, mindenképp úgy csinálnám, mint magyar vállalkozó, de továbbra is számláznék a főnökömnek, viszont mivel neki semmifele bonyodalmat nem szeretnek kívánni, így devizaszámlat nyitnék és o továbbra is angol fontban arra utalhatna a pénzt.
Kérdés: ezt lehetséges-e? Illetve van-e több kötelezettségem a NAV vagy TB fele azáltal, ha továbbra is külföldi cégnek dolgozom, de mint magyar vállalkozó? Kaphatnám-e továbbra is fontban a fizetésemet? A főnökömet kötelezettség érinti-e azért mert külföldön élő és adózó az alkalmazottja?
Köszönőm élőre is mindenki válaszát!
Üdv, Kata

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Katalin!
Lehetséges vállalkozóként külföldre dolgozni. Ez lehet társas vállalkozás vagy egyéni vállalkozás is. Anglia jelenleg EU tag, így a számla kiállításához mindenképpen szükség lesz közösségi adószámra. Számlát kiállítani bármilyen pénznemben lehet, csak ki kell derüljön a számlából a pénznem, és akár belfföldi partnernek is lehet devizában kiállítani számlát. Ha forint számlája van valakinek, oda is érkezhet deviza, csak azt a bank a jóváíráskor átszámítja forintra, ugyanígy devizát is lehet utalni forintos számláról.
Tehát a feladat:
- indítani kell egy vállalkozást (az egyéni vállalkozás ingyen indítható, ha valakinek van ügyfélkapuja, akkor a WebesÜgysegéddel kb 20-30 perc, a társas vállalkozáshoz ügyvéd kell, és vannak költségei is)
- az egyablakos ügyintézéssel az adatok rögtön bekerülnek a NAV rendszerébe
- a NAV felé be kell jelenteni az iratőrzés helyét és a devizaelszámolás módját, illetve kérni kell a közösségi adószámot (az a magyar adószám első 8 jegye, előtte a HU-val, és már a kérelem napján használható)
A főnöknek semmi más dolga nincs, mint befogadni az általad adott számlát és kifizetni. A számla lehet kétnyelvű is, a magyar mellett angolul is fel lehet tüntetni rajta mindent.
Valami vállalkozási szerződést érdemes lenne kötni, hiszen már nem leszel az ő alkalmazottja, hanem a saját magad munkáltatója leszel, vállalkozóként lesz magyar biztosításod.
Üdvözlettel: Filus Jánosné 30/4206734

0 pont pont pont

Koszonom szepen a valaszat! Nagyon hasznos volt!
Udvozlettel,
M. Katalin

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ