KATÁ-s ev. melletti kft. alapítása

Üdv,

a jövőben tervezek a Konyvelok.hu weboldalon könyvelőt keresni, azonban először még felmérném a lehetőségeimet, hogy ajánlatkérésem előtt tisztában lehessek azzal, pontosan mire kell ajánlatot kérnem (és egyáltalán elképzelhető-e, hogy lesz kft., aminek a könyvelésére ajánlatot kell kérnem). Jelenleg KATÁ-s egyéni vállalkozó vagyok informatikai területen. Hogy a KATA határait ne lépjem túl, az vetődött fel, lehetséges lenne-e, hogy például programozási munkák egy részét egyéni vállalkozóként, egy részét pedig kft. által elvállalva végezzem. Jelenleg nappali tagozatos hallgató vagyok egy egyetemen, utánaolvasásom alapján ez valamiben befolyásolhatja az általam társas vállalkozóként fizetett járulékokat (jelenleg KATÁ-ban is mellékállásúnak számítok ennek köszönhetően).

Az is lenne a kérdésem, mennyire tekinthető jogszerűnek, ha vállalkozóként és kft. tulajdonosaként is végzek hasonló munkákat (esetleg csak akkor jogszerű-e, amennyiben mindkettő informatikai területen van, de más tevékenység), továbbá az is, minimális költségekkel (maximum évi ~300 ezer forint) és kis bevétellel (évi 2-4 millió a kft.-nél) mekkora adóra számíthatnék nagyjából (utánaolvasásom alapján több módon is végezhetek tevékenységet a cégen belül, nyilván a legkedvezőbb módon szeretném), van-e értelme ily módon megoldani a további bevételeket? Internetes kalkulátorokat kerestem, azonban nem tudom, nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom mennyiben befolyásolja a fizetendő járulékok kérdését.

Köszönöm válaszaikat előre is!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Szilárd!

Ha Kft-t alapít, ott sem lesz főállású egyéni vállalkozó a hallgatói jogviszonyára tekintettel, tehát nincs kötelező járulékfizetés, csak a vállalkozói kivét után kell fizetni adót és járulékot (17,5% szocho, 15% szja, 10% nyugdíj, 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, 1,5% szakképzési hozzájárulás), illetve a nyereség után 9% társasági adót, 2% iparűzési adót, valamint, ha osztalékot vesz ki, akkor az osztalékot 15% szja és 17,5% szocho terheli.
Ugyanazt a tevékenységet végezheti cégként és egyéni vállalkozóként is. Azt viszont, ha lehet, akkor kerülje el, hogy egyéni vállalkozóként saját cégének beszámlázzon, mert ekkor kapcsolt vállalkozás jön létre, és ráadásul ugyanazt a jövedelmet leadózza mint Kft és mint egyéni vállalkozás is (a KATA miatt ez csak az iparűzési adónál számít, de az se kellene kétszer megadózni).
Egyéni vállalkozóként a KATA havi átlagban 1 millió forint bevételig jelenti a megfizetett adót, ezen felül csak az iparűzési adó és az évi egyszeri kamarai hozzájárulást kell megfizetnie.
Tehát évi 12 millió forint bevételig nem lenne értelme még egy kft-t is alapítani. Ott mindenképpen szüksége lenne egy könyvelőre is, ami legalább évi 200.000 Ft költség minimális bevétel esetén is.
Az évi 12 millió forinthoz közeledve van értelme több vállalkozásban dolgozni, mert szolgáltatást végzőknél nem éri meg olyan nagyon áfa körösnek lenni, ami 12 milliós évi bevétel fölött kötelező.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ