Egyéni vállalkozóként árulhatok-e Vaterán személyes dolgokat számlaadás nélkül?

Egyéni vállalkozó vagyok, és a tevékenységem nem kapcsolódik online kereskedelemhez. Régi egyetemi tankönyveimet (5-10 db) eladhatom-e Vaterán magánszemélyként, amelyből a befolyó összeg ugyanarra a számlaszámra érkezik, mint a vállalkozói is? Én úgy értelmezem, hogy ez nem üzletszerű tevékenység, hiszen nem arról van szó, hogy vásároltam valamit, majd drágábban eladom, hanem kifejezetten személyes tárgyakat adok el kis tételben. Kell-e aggódnom egy NAV-ellenőrzésnél, beleköthetnek-e a pár ezer, pár tízezer forintos "bevételembe", amelyről nem adok számlát? Köszönöm a választ!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Marcell!

A személyes dolgok értékesítése pár 10e Ft-os tételben nem vállalkozói tevékenység. Sőt ingó dolog értékesítése címén SZJA kötelezettsége sem feltétlenül keletkezik belőle.

A jogszabályi előírások alapján nem kell bevallani, ha az ingóságok értékesítéséből származó bevétel (minden pénzösszeg amit a vevőktől kapott) éves szinten a 600.000 Ft-ot, vagy az ingóságok értékesítéséből származó jövedelem (bevétel csökkentve a költségekkel) éves szinten a 200.000 Ft-ot nem haladja meg. Ha nem ismert az ingóságok beszerzési ára, akkor kedvezményként nem a teljes bevétel minősül jövedelemnek, hanem annak csak 25%-a.

Amennyiben az említett bankszámla vállalkozói bankszámla, nem szerencsés rá utaltatni a bevételeket. (Az a tételes pénzforgalmi könyvelés bizonylatául (SZJA szerinti adózás), vagy a kiállított számlák befolyásainak dokumnetálására (KATA adózás) szolgál.)

Gyanítom, hogy Ön alanyi áfa mentességet választó KATA-s egyéni vállalkozó, aki bankszámla nyitásra nem kötelezett, és egy lakossági bankszámlát használ a vállalkozói bevételei fogadására. Erre nyugodtan jöhet az ingó értékesítések ellenértéke is.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ