Főállású katás többes munkaviszony

Kedves Fórumozók!

Sajnos több könyvelőt megkérdezve is eltérő válaszokat kaptam az alábbi kérdésben. Jelenleg heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom van, e mellett egy Kft. tagja és ügyvezetője vagyok megbízási jogviszonyban 0 Ft-ért. A munkahelyemet szeretném otthagyni és szeretnék katás vállalkozó lenni helyette. Kérdésem az lenne, hogy lehetek-e főállású katás egyéni vállalkozó havi 50 ezer forintért és a Kft-ben továbbra is 0 Ft-on maradnék, vagy pedig a Kft-ben meg kell fizetnem magam után a minimális tb-alapokra tekintettel a járulékokat és 25 ezres katásnak kell lennem?

Módosulhatna-e bármi akkor, hogyha a társasági szerződést módosítanánk és nem megbízási, hanem alkalmazotti viszonyban lennék ügyvezető?

Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Tamás!
A kérdésére határozott NEM a válasz. A NAV egyértelműen rendelkezik erről. Amennyiben a társas vállalkozó egyidejűleg
• munkaviszonyban áll – akár egy, akár több munkáltatónál – és foglalkoztatása a munkaviszonyában/munkaviszonyaiban együttesen eléri a heti 36 órát, vagy
• a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, akkor a 10 százalék nyugdíjjárulékot és a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem alapján kell megfizetni.
Nem fizet 1,5 százalékos mértékű munkaerő-piaci járulékot az a társas vállalkozó, aki
• a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat,
• saját jogú nyugdíjas vagy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabályban meghatározott reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.28
Amennyiben a társas vállalkozóként biztosított több gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja vagy ügyvezetője, a járulékfizetési alsó határ utáni járulékot – évente egy alkalommal történő választása szerint – egyszer kell figyelembe venni. A társas vállalkozó e választásáról a tárgyév január 31-éig nyilatkozik a társas vállalkozásnak.
Ha a társas vállalkozó egyidejűleg egyéni vállalkozó is, akkor a ténylegesen kifizetett jövedelem után kell megfizetni a járulékot. Az egyéni vállalkozó a társas vállalkozás részére a tárgyév január 31-éig tett nyilatkozat alapján évenként az adóév egészére választhatja, hogy a legalább a járulékfizetési alsó határ után történő járulékfizetési kötelezettséget társas vállalkozóként teljesíti. E választása alapján az egyéni vállalkozásában, illetve a további tagsági jogviszonyában a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelem után kell a járulékot megfizetni.

DE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Abban az esetben, ha a Katv. szerint kisadózóként bejelentett személy egyidejűleg társas vállalkozóként vagy egyéni vállalkozóként biztosított, az említett szabályok nem alkalmazhatók.

Mindez azt jelenti, hogy a kisadózó magánszemély, aki egyidejűleg a Tbj. értelmében társas vállalkozóként biztosított – amennyiben nem áll heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is, vagy nem folytat nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben – főfoglalkozású társas vállalkozónak minősül. Ennek megfelelően a járulékfizetési kötelezettségét a főfoglalkozású társas vállalkozói jogállás szerint kell teljesíteni. Ebben az esetben azonban kisadózóként nem minősül főállásúnak, így biztosítottnak sem.

Tehát két választási lehetőség van: vagy a Kft. a főfoglalkozása, mint társas vállalkozó (a minimum járulékok megfizetésével) és mellékállású KATA-s lesz,
vagy ha főállású KATA-s lesz, akkor az ügyvezetést munkaviszonyban látja el valahány órában alkalmazottként bejelentve.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Köszönöm a választ. Akkor valószínűleg úgy érné meg a legjobban, hogyha módosítanánk a társasági szerződést és munkaviszonyos ügyvezető lennék mondjuk heti 5 órában és mellette főállású katás?

0 pont pont pont

Kedves Tamás! Igen, ez egy olcsóbb megoldás. Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ