Számla kiegyenlítése egyéni vállalkozóként magán bankszámláról

Üdvözlet Mindenkinek!

Először is elnézést ha kétszer jelenne meg kérdésem de nem kaptam megerősítő emailt az előzőről.

Kérdésem az lenne, hogy követtem el szabálytalanságot ha egyéni vállakozóként a kapott számla átutalását a magán számlámról egyenlítettem ki nem pedig a vállakozói számláról. (Feleslegesnek tartottam 2-szer megfizetni a tranzakciós díjat mivel a vállakozói számlán az adott összeg nem állt rendelkezésre.)
Köszönettel: Németh László

0 pont pont pont

9 válasz

Szó szerint nem szegett törvényt, de hiba volt összekeverni az adózozz privát pénzt az adózatlan vállakozói pénzzel!

0 pont pont pont

Ha Ön ÁFA mentes egyéni vállalkozó, akkor nem szegett törvényt, mivel ilyen esetben elfogadott a magán bankszámla használata. Ha viszont ÁFA körbe tartozik, akkor kötelező a vállalkozói számla vezetése, és erről kell a tranzakciókat indítani és fogadni.

0 pont pont pont

Valóban, ha áfa-körös, akkor kötelező a vállalkozói számla használata, de én még nem találkoztam olyan adóellenőrrel, aki ezen fenn akadt volna. Én kp-s kifizetésként könyvelem. Rá kell írni a számlára, hogy kp. fizetve...dátum.

1 pont pont pont
  • +1  Mert megoldást is ajánl ha már hibáztam
    2015.08.05. Németh László

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Üdv Laci

0 pont pont pont

Kedves László!
Nagyjából egyetértek Szabóné Mónikával. Annyi finomítással, hogy bár ugyan a vállalkozási bankszámlát "kell" használni a pénzforgalom bonyolítására, de ha ezt az előírást nagyon szó szerint vennénk minden egyes tranzakcióra, akkor gyakorlatilag az összes vállalkozást végig lehetne büntetni. Az én értelmezésem szerint vannak olyan technikák, ahol ez az elvárás "megkerülhető", a megfelelő szabályok betartásával. Még cégnél sem megoldhatatlan ez az eset (az ügyvezető vagy tulaj a saját zsebéből megfinanszírozta az összeget, majd utólag benyújtja a cég nevére szóló számlát, és kéri az általa megelőlegezett pénzösszeget a cégtől házipénztárból való kifizetésre - ez a módszer nem a magán és vállalkozási pénz összekeverése, amennyiben az ügyvezető/tulaj rendszeresen elszámol a céggel szemben az általa megelőlegezett céges kiadásokkal). Tehát szerintem sem kell miatta aggódni, főleg egyéni vállalkozóként nem! Nyilván nem célszerű belőle rendszert csinálni, de amennyiben olyan jellegű a vállalkozás, hogy ez valamiért nehezen megoldható (pl. sokszor 300 Ft-okat kell utalni, és a céges banki tarifa jóval drágább, mint maga az utalás), ott ki lehet alakítani olyan ügymenetet, ahol a - magán és vállalkozási pénzek keveredésének kiküszöbölésére is figyelve - megúszhatók a drága céges utalások.

Pethes Miklós - Konto FORTE Integrált Számviteli Szolgáltatások

1 pont pont pont

ÁFA mentes egyéni vállalkozó vagyok. Amikor a vállalkozásomat indítottam, egyből pénzforgalmi számlát nyitottam, mert több helyről is azt hallottam, hogy kötelező lesz és gondoltam megspórolok magamnak egy későbbi ügyintézést. Nos azóta sem lett kötelező.
Ezáltal a kérdésem gyakorlatilag az ellentettje lenne az eredeti kérdezőnek: ebben az esetben intézhetem-e magán jellegű pénzügyeimet a pénzforgalmi számláról?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Péter

0 pont pont pont

Kedves Péter!
Elméletileg ingen, de vissza kell kérdeznem! Minek akkor a vállalkozói számla ha arról magügyeket intéz, a magánról pedig vállalkozói ügyeket? Semmi értelmét nem látom. Bár jogszabály nem tette még kötelezővé -bár csak idő kérdése, de pont ez a lényeg a vállalkozói számlának. Különöljön el a magánélet és a vállalkozás költsége és bevétele. Ilyen esetekben sose fog stimmelni a bankszámla végső egyenlege a könyvelésben. Igaz ez nem kötelező, de a szakmánk a precizitásról szól és az nagyon idegesítő tud lenni ha a téli szalámi és a koton gumi a vállalkozóiról van kiegyenlítve, míg a helyi iparűzési adó a magánról fizetve.
Én javaslom a könyvelés áttekinthetősége érdekében, hogy ne mossa egybe a magánéletet az üzleti élettel, persze egyetlen egy jogszabály sem tiltja.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László!
Először is köszönöm szépen a válaszát!
Azontúl, hogy ÁFA mentes vagyok, egyben KATA-s is, így részemről elég a bevételi nyilvántartás benyújtása mint bevallás, tehát nincs mit könyvelni.
A magán számláról nem intéztem vállalkozói ügyeket, és ezidáig a vállalkozóiról sem magánt. A kérdésem nem is az apró-cseprő dolgok vételárának kiegyenlítésekor merült fel bennem, hanem nagyobb értékű eszközök vásárlásakor, amikor esetleg a magánszámlán nem állt rendelkezésre elegendő pénz.
Viszont akkor, hogy ne keverjük a dolgokat: a vállalkozói számláról átvezethetem a pénzemet a magánszámlára mindenféle adminisztráció nélkül? Hiszen ebben az esetben akkor nem lenne szükség a pénzügyek keveredésére.

0 pont pont pont

Persze hogy átvezetheti! Jövedelem kivétként tessék kiutalni saját magának. Én csupán praktikussági okok miatt javaslom az elkülönített pénzkezelést. Ez így önmagában nem állja meg a helyét, hogy katás-nak nincs mit könyvelni, csak bevételi nyilvántartást kell vezetni. Van akinek kevesebb a helyi iparűzési adója, ha más fajta iparűzési adó megállapítást alkalmaz mint tételes katát. Attól mert még valaki a NAV-nál katában van, hipát megállapíthatja a hagyományos, a 80 %-os egyszerűsített módszerrel, valamint áru eredetigazoláshoz, valamint színlelt munkaszerződés vélelmének megdöntéséhez is célszerű a költségszámlákat bevételezni. Én úgy fogalmaznék, tágabb értelemben, hogy az adómegállapítás miatt nem kell költségoldalt könyvelni, mert az fix, azonban számtalan más tényező is lehet ami indokolttá teszi, adott esetben a költségek megbontását is. Persze nem tudom milyen tevékenységre vállalkozott, elképzelhető, hogy Önnek tényleg ennyi elég, mert van erre is példa bőven.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ