Székhely albérletben

Üdvözlöm!
Katás vállalkozást szeretnék indítani, ehhez a székhely az a magánlakás lenne, melyet a párom hivatalosan bérel Budapesten. Azt az információt kaptam, hogy ez számomra évi 50ezer ft-ba kerül, a tulajdonosnak azonban nem jàr plusz költséggel. A nav-nál azt mondták a tulajdonosnak, hogy a székhely miatt nőne az adó mértéke 27%-ra.
Szeretném tudni mi az igazság ezzel kapcsolatban. Valójában kinek mi a kötelezettsége ebben az esetben?

Válaszát nagyon köszönöm!

1 pont pont pont

8 válasz

Kedves Brigitta!
Ahhoz, hogy Ön az albérletben létesítsen székhelyet, a lakás tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata kell, még az sem, hogy legyen bérleti szerződés. Egyszerűen csak annyi, hogy X Y hozzájárulok ahhoz, , hogy A B a tulajdonomban levő, ... című lakásomat ... időponttól székhelyként használja. Ez semmilyen adókötelezettséggel nem jár a tulajdonos számára. Nem is értem a 27%-ot, mert az az áfa mértéke, annak meg semmi köze a lakásbérléshez, hacsak valaki nem évi 12 milliónál többet kap a lakásbérlet után, de akkor ott lenne még a 15 % szja is. Önnek, mint főállású KATA-snak természetesen csak a havi 50 ezer Ft KATA-t kell fizetnie, + az iparűzési adót, + évi 5 ezer Ft kamarai hozzájárulást.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Kedves Brigitta!

Valóban így van, a 27%-nak semmi köze a lakásbérléshez.
Főállású KATA-sként havi 50e Ft-ot kell fizetnie.

Üdvözlettel:

Votisky András

1 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszukat!
Ez esetben félreértés lehet a dologban.
Másik lehetősèg, hogy Pesten élő szüleim lakàsàban lenne a székhely. Előfordulhat, hogy emiatt bármilyen többletköltségük keletkezik?( pl. Kéményseprési díj, szemétszàllítási díj emelkedése..)

Köszönettel:
Kovàcs Brigitta

0 pont pont pont

Kedves Brigitta!
A kéményseprési díj az necces, de ha nem az egész lakást használja, akkor a szülei saját jogon kérik a kéményseprést, és nem Ön. Más díjnál nincs ilyen, ha nem a vállalkozás nevére kérik a számlát. A szüleinek is kell hozzájárulási nyilatkozatot adniuk. Fontos még, hogy bármelyik is lesz a székhely, az Ön nevét ki kell tenni a postaládára és az ajtóra.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Közben kiderült, hogy diákként adja bérbe a lakást, így csökkentetten adózik 13%-ot. Amennyiben székhely lenne az ingatlanban, akkor ez emelkedne 27%-ra. Ez lehetséges?

0 pont pont pont

Kedves Brigitta!
Ilyenről még nem hallottam az adózásban. Az szja mindenkinek 15%, a 27% meg az áfa. Nem értem.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Van a székhelyről, illetve az ezzel járó kötelezettségekről bármilyen törvény vagy jogszabály?
Köszönettel:
Kovàcs Brigitta

0 pont pont pont

Kedves Brigitta! Az évi 50 eFt az a KATA-s vállalkozóként választható iparűzési adó átalány, amit a Fővárosi Önkormányzat felé kell fizetnie. A bérbeadó részéről felmerülhet kommunális adó fizetési kötelezettség, a vállalkozás céljából is használt ingatlan után. Ez kerültenként eltérő, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni a részletekről. A 13-27%-ra nekem sincs ötletem, hogy mi lehet. A székhelyről egyébként a 2006.évi V.tv. 7.§. rendelkezik.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ