Heti 20 órás munkaviszony mellett egy hobbim elkezdett jövedelmet termelni, mi a következő lépés?

Internetes tartalmat szolgáltatok hobbiból. A forgalmam átlépett egy határt, így lehetőségem nyílt arra, hogy pénzt keressek vele. Az első hónapom, Július, 150 dollár bevételet hozott. Nem nagy összeg, de a forgalmam szépen nő. A jogviszonyom most szűnt meg, jövő szeptembertől kezdek egy új alapképzést, részmunkaidős állást fogok kezdeni most szeptembertől. 200.000 forintom van félretéve, vészhelyzetre.
Építeni szeretném az internetes "üzletemet", azonban nem tudom, hogy hol kezdjem. KATA-s státusszal még mínuszban lennék, azonban egy vagy két hónapon belűl már valószínüleg nem. Van jobb lehetőségem?
Egyéb költségeim vannak? TB miatt aggódnom kell?
Hol tudok a kötelezettségeimről tájékozódni? Milyen forrásból tanuljak pénzügyeket, jogot, mielőtt bajba kerülök?
A segítségért előre is hálás köszönet!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Szilárd!
Nehéz a kérdésre választ adni, mert nem tudni mi ez az "internetes forrás" Belföldi, vagy külföldi a jövedelem. Amennyiben külföldi uniós, vagy harmadik állambeli a szolgáltatás igénybevételének székhelye? Automatizált a szolgáltatás vagy személyes közreműködéssel megy. Ezek mind olyan kérdések, melyek nem éppen állnak meg az országhatárnál, azonban elmondható, hogy felételezhetően fordított áfás és áfa körön kívüli adatszolgáltatásra kötelezett adózó lehet, így felmerül a havi áfa bevallás "belföldi áfa-mentesség esetén is" valamint közösségi összesítő jelentés elkészítése, akár adószámos magánszemély, akár egyéni vállalkozó. Amennyiben a tevékenység rendszeres, ajánlatos egyéni vállalkozást indítani, ahol a havi adó és járulékfizetési kötelezettség nagyban függ attól, hogy milyen egyéb társadalombiztosítási szempontból releváns jogviszonnyal rendelkezik. A kérdés nagyon összetett és komplex választ igényel, melyre a jelenlegi nem teljeskörű kérdésre konkrétan megadni nem lehet, hiszen említ még dollárt is, így az átszámítás pénznemét árfolyamát is ki kell választaná, már az adott egyéni vállalkozás, vagy adószámos magánszemély megalapításakor.
Pénzügyeket tanulni szerintem felesleges, Önnek adózást kell tanulnia, de jobb szakemberre bízni, hiszen mire valaki ezt átlátja és meg tudja jól csinálni, az legalább öt év tanulás, gyakorlat és munka, de nyugodtan töltse le az ÁNYK-t és tanulmányozza az 1965 és 19A60 bevallást, valamint 1958 és Szja nyomtatvány sorait, ha minden sorát érti és ki tudja tölteni, akkor nyugodtan kezdjen hozzá, de ha nem, akkor inkább kérje szakember segítségét. Nem árt olyan könyvelőt, vagy adótanácsadót keresni, aki kimondottan jártas országhatáron átnyúló internetes szolgáltatások tekintetében, hiszen ezek szakmán belül is a speciális adózó kőrt jelentik.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ