Munkabér vagy sem?

Jó napot kívánok!
"Munkabérnek minősül a munkáltató által, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti béren kívüli juttatás kivételével minden olyan, a munkavállaló munkaviszonyára vagy annak megszüntetésére, megszűnésére tekintettel kifizetett pénzbeli juttatás, amelyet személyi jövedelemadó-előleg fizetési kötelezettség terhel a magánszemélynél." Ez alapján, ha főállású KATA-s lennék, akkor az abból befolyó összegeknél is szja előleg fizetési kötelezettség terhel engem, mint magánszemélyt, tehát az is munkabérnek minősül?
Köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

A KATA egyéni vállalkozók, ilyen adózási módot választó Bt-k kisadózóként bejelentett tagjai után fizetett tételes adó. Ilyen értelemben a személyi jövedelemadó/társasági adó alternatívája a VÁLLALKOZÁSBÓL származó bevétel adóztatására.

A beidézett jogszabályrész pedig munkaviszonyra vonatkozik. A munkaviszonyból származó jövedelem adóztatására kizárólag az szja szolgál, a KATA szóba sem jöhet.

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ha Ön főállású KATA-s, akkor nem tartozik az szja törvény alá, tehát nem fizet szja-t, hanem KATA-t fizet, ami kiváltja az szja-t és a járulékokat is. Mint vállalkozó, nem munkabére keletkezik, hanem jövedelme, ami az igazolt bevételének 60%-a. Munkabére csak az alkalmazottnak keletkezik, aki munkaviszonyban dolgozik.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Köszönöm válaszukat!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ