Őstermelői bevallás

Tisztelt Szakértők!
A héten derült ki számunkra, hogy a párom őstermelői jogviszonya után be kell fizetnünk a járulékokat azokra a napokra, amikor nem foglalkoztatták főállásban, tehát nem volt munkaviszonya, mivel ezeken a napokon főállású őstermelőnek számít.
Arról tájékoztattak a NAV ügyfélszolgálatán (nagyon hosszas tanakodást követően), hogy idéntől negyedévente kell bevallást készíteni, aminek az alapja mindig az előző évi bevétel lesz, de ettől függetlenül ezt negyedévente meg kell tenni(?).
Ez így van?
Az őstermelői bevételünk tavaly nem érte el a 4 millió Ft-ot.
Átalányadózást választott a párom eddig minden évben, ennek megfelelően fizettük meg az adót is.
Április 29-én született gyermekünk, szeretnénk rá kihasználni a családi adókedvezményt és érvényesíteni a friss házasoknak járó adókedvezményt is, ezeket a tételeket is majd a negyedéves bevallásban kell feltüntetni? Ezek mekkora összegek, és miből vonhatóak le?
Azt mondták még a hölgyek az ügyfélszolgálaton, hogy visszamenőlegesen is, amikor csinálom azokra a napokra a bevallást, amikor főállású őstermelő volt a párom, a 1041-es nyomtatvánnyal tudom be-, illetve kijelenteni a jogviszonyokat.
Erre vonatkozóan azt mondták, hogy számolni fogja a program, hogy mennyit kell majd befizetnünk, de én az ÁNYK-t ismerem, és nem vagyok biztos benne, hogy az tud ilyet... meg lehet tenni a bevallásokat valahol elektronikusan is?

Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Dalma!

Az őstermelőknek valóban negyedévente szükséges benyújtani a járulékok után a bevallást. A családi adókedvezmény érvényesítését is jelezni lehet a nyomtatványon. A tavalyi évre még a 1958 nyomtatvány szolgál erre a célra. Ezt minden tárgy negyedévet követő hónap 12-ig kell megtenni ügyfélkapun keresztül. Az ÁNYK kitölti a fizetendő összegeket, miután a járulék alapot beírta.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ