Könyvelőt keresek

Azért fordulok önökhöz, mert szeretném elindítani a saját vállalkozásom a közeljövőben. Talán nem a leghétköznapibb az esetem, ezért eddig egy könyvelő sem tudott nekem segíteni.

Hallottam már különféle vállalkozási és adózási formákról, de mivel a vállalkozásom az elején nagyon bizonytalan bevételt produkálna, én nem tudom eldönteni milyen forma lenne a megfelelő. Ehhez szeretnék tanácsot kérni, illetve szeretnék találni egy olyan könyvelőt, aki tudna nekem segíteni a vállalkozás könyvelésével.

Az induló hónapokban a bevétel 30.000 - 200.000 Forint között mozoghat. Pontosabban nem tudom megjósolni, mert a vállalkozás tevékenységéből adódóan a jövedelem nagyon ingadozó lehet. Hallottam a KATA adózásról, és ha jobb megoldás nincs az is jó lehet. Ha esetleg veszteséges lenne a kezdő hónapokban az is belefér. A lényeg, hogy a lehető legegyszerűbb megoldást szeretném megtalálni.

Festmények, illusztrációk, készítésével foglalkozom, a vállalkozást erre a tevékenységi körre alapoznám.
Vásárlói köröm főleg külföldi ügyfelekből tevődne össze, így a számlaadást, szerződéseket angol nyelven kellene lebonyolítanom. Ügyfeleim eleinte magánszemélyek lennének, de a későbbiekben céges megrendeléseket is vállalnék.

Az alábbi tevékenységekkel tudnék bevételhez jutni:

-Festmények, illusztrációk készítése, ezek értékesítése az interneten keresztül.
A festmények lehetnek digitális vagy tradícionális festmények.
A digitális festmények készítésével nem lenne fizikai termék amit értékesítek, tehát a kész festményt digitális formátumban kapná meg a megrendelő, e-mailen keresztül.
A tradícionális festményeket elkészítésük után értékesíteném.


-Az elkészített rajzaimról, festményeimről lenyomatokat/ printeket készítenék, ezeket értékesíteném. Az elkészített képekből különféle tárgyakat készítenék pl.: matricák, füzetek, kulcstartók stb.

A festmények, ezzel kapcsolatos termékek árusítása egyrészt a saját webshopomon keresztül történne, másrészt partnercégek weboldalán .

/Fent említett partnercégek kifejtve:
Külföldi, többnyire amerikai cégek, akik különböző termékek gyártásával foglalkoznak. Lehetőséget kínálnak művészeknek/designereknek, hogy a weboldalukra feltöltsék az alkotásaikat, és ezeket különféle tárgyakon értékesítsék. Ha valaki megvásárol egy tárgyat az adott művész alkotásával díszítve, abből a művész pénzbeli részesedést kap. A céghez érkeznek be a megrendelések, ők adnak számlát, ők gyártják le a terméket és küldik ki a megrendelőknek. A művész nem kapja meg a vásárlók adatait, ő csak egy értesítést kap arról ha megvettek egy terméket az ő mintájával, valamint a részesedését a számlájára utalják.
Konkrétan a Redbubble és Society6 cégekről lenne szó./

-Patreon.com weboldalon keresztül értékesítenék exkluzív tartalmakat, jutalom tárgyakat.

-A Ko-fi.com weboldalon adományozhatnának, támogathatnának kisebb összegekkel ellenszolgáltatás nélkül

-Youtube videókat készítenék, ebből egy idő után tudnék pénzt keresni.


A jövőben szeretném bővíteni a lehetőségeimet, de egyelőre ennyit látok megvalósíthatónak.


Az összes pénz amit keresnék paypal-ra érkezne, amerikai dollárban, amit aztán át kellene váltanom forintra, utána tudnám a bankszámlámra utalni.


Előre is köszönöm a segítséget.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Rita,

Első körben mindenképpen egyéni vállalkozást indítanék, mivel ha mégsem jön be az a bevétel amire számít, könnyebb megszüntetni vagy szüneteltetni.
A KATA alá tartozva 50.000 Ft a kötelező amit fizetni kell.
Ha nem KATÁs akkor pedig a bevétel és a kiadások különbözete után kell adózni, viszont ahogy értelmezem nem sok költség fog keletkezni, főleg a dogitális tartalom után.

2 pont pont pont

Kedves Rita,

én is az egyéni vállalkozási formát javasolnám első körben. Ha nem KATA-s, akkor viszont nem a legjobb, mert kevesebb a költsége.

2 pont pont pont

Kedves kérdező!
Én is az egyéni vállalkozást javaslom, de nem kata-sként, mert ha festményeket ad el, ahhoz kellenek anyagok. A digitalis dolgokhoz is kellenek programok, számítógép, egyéb eszközök, amit ha kata-s nem tud költségként érvényesíteni. Értekcsökkenést sem tud elszámolni. Azt kellene eldöntenie, hogy mennyi az anyagi ráfordítás a termékekhez, és akkor ha kicsi a költség vonzat akkor érdemes a kata-t választani, mint előzőekben a kollégák is jelezték. Azt is jó lenne tudni, hogy a festményeket zsűrizteti-e mielőtt el akarja adni. Keressen egy könyvelőt, akivel személyesen meg tudja beszélni konkrétan a dolgokat mielőtt kiváltja a vallalkozást.

0 pont pont pont

Kedves Rita!
A fő kérdés, hogy Ön főállású vagy 36 órát meghaladó munkaviszony mellett kíván vállalkozni. Ha főállású, akkor igen nagy a különbség az 50.000 Ft havi kata és a minimálbér után fizetendő adók és járulékok között, közel duplája (92.374 Ft), tehát költség ide vagy oda, a kata a jobb. Ha nem főállású e.v., akkor jobb a költségelszámolás bizonyos határig.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

A tárgyakra készített anyagok után nem fog jogdíjat kapni?!

0 pont pont pont

Az adományok is bevételnek számítanak. A festmények eladására lehetőség van nem vállalkozási célból, hanem adószámos magánszemélyként, a festményt megrendelővel a szerződéskötésben két részre kell bontani a szerződés felhasználói és megbízási reszre. Emiatt ez speciális tevéknység, és ebben a formában lehet költséget is elszámolni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ