Autópálya matrica elszámolása saját autó céges és privát használat esetén

Saját autómat útnyilvántartás és 9 Ft-os költségátalány elszámolása mellett használom a cég érdekében is. Most vennék megyei autópálya matricát. Kinek a nevére kérjem a számlát, hogy SZJA fizetése nélkül elszámolhassam a költségét? A megyei matricát nem minden munkanapon, de havonta többször és évente több alkalommal használom a cég tevékenysége érdekében.A mobilparkolás díját saját telefon esetén hogyan lehet a cég költségére elszámolni (útnyilvántartással alátámasztva)?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Mária

Mivel az autó saját tulajdonban van, és mint ahogy Ön is leírta magáncélra is használja, sajnos a cég nem számolhatja el ezt költségként. A 9 Ft költségátalánynak ezt el kellene bírnia. Egyébként társas vállalkozásról vagy egyéni vállalkozásról van szó? Társas vállalkozás esetén javasolnám inkább a kiküldetési rendelvényt, ebben az esetben nem kell cégautó adót fizetni. Mert útnyilvántartás esetén, akár társas akár egyéni vállalkozása van, cégautó adót kell fizetni.
Mobil parkolással a helyzet ugyanez.

0 pont pont pont

A 9,- Ft költség elszámolás hivatalosan elszámolható (megtett km oda-vissza a x a ledolgozott napok számával X 9-,Ft) ez a munkába járás elszámolásához.
A cég részére elszámolható saját gépkocsi használatra, a kiküldetési rendelvénnyel (NAV által meghatározott alapnorma x fogyasztási normával és a 1,35 szorzóval budapesti viszonylatban, vidékiban 1,15 x 9,- Ft amortizációs ktg-gel.
Az autópálya matrica nem számolható el és a parkolási ktg sem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ