Katás gyártó és viszonteladó

Üdvözletem!

Induló vállalkozáshoz szeretnék jó pár kérdésre választkapni.

Jómagam lakkberendező és lakkberendezési cikk eladó, kereskedő, üzletvezető végzettséggel rendelkezem.
Vásároltam egy házat ami most magánszemélyként 100%-ban magán tulajdonban birtoklok. Ebbe a házba szeretnék egy üzletet kialakítani bemutató terem jelleggel. Katás végezhet értékesítést magán ingatlanban, ami üzletszerűen működik? Mivel a gyártás is helyben történne így lehet ezt műhelyként is tekinteni.
A forgalmazott termékeket magam és hasonló gondolkodású kézművesekkel együtt készíteném és ezeket forgalmaznánk. A kezdeti időszakban szeretnék katás lenni, próba jelleggel kb. 2 évig, hogy a kiadásaimat csökkentsem, illetve ha nem működne akkor egyszerűen ki tudjak szállni belőle.
Számozom a kérdéseket, hogy egyértelműen lássam a lehetőségeimet.

1. Az adott végzettséggel milyen tevékenységi körre kérhetek engedélyt? A gyártott termékeknek igazán nincs iskolában szerezhető szakmája, tehát végzettséget nem tudok igazolni. A termékek megfelelnek a lakkberendezési cikkek kategóriának, de akadnának használati tárgyak, ékszerek, játékok, bútorok stb. Ezeken kívül szolgáltatás nyújtásként tanácsadás is szerepelne.
2. A saját termékekhez az alapanyagok beszerzése sok esetben magánszemélyektől származna akár megvásárolva vagy "ajándékként". pl. régi leselejtezett, felújítandó bútor, amire számlára csak a festékről tudnék számlát kapni. Katásként a költségeket nem tudom elszámolni, viszont egy ellenőrzés során kérhetik a beszerzésről az igazolásokat. Másik példa "árokszéli" gallyakból elkészített ékszertartó.
3. Nem csak saját gyártású termékek lennének forgalmazva. Ezeket milyen módon tudnám úgy értékesíteni, hogy ezt én szolgáltatásként tudjam a vevők felé számlázni.
A beszerzések sok esetben katás kisvállalkozók vagy magánszemélyek lennének. A termékek egy részét megvásárolnám és árréssel növelve adnám tovább, másik részét bizományos értékesítés keretében adnám el, és lennének bemutató darab után rendelésre készített termékek is.
3/A. Talán a legegyszerűbb a bemutató darab utáni értékesítés, szeretném, ha számlát a készítő állítaná ki és én a készítőnek adnék egy nyugtát lakkberendezési tanácsadás vagy közvetítési szolgálgatás címén. Gondolom ez esetben egy magánszemély által készített tárgy esetében a magánszemélynek kell egy adásvételit kiállítania. Előfordulhat olyan is, hogy a termék fizikailag nincs is jelen, mert a gyártó és a vevő közvetlenül találkoznak.
3/B. A bizományos készlet értékesítésénél van-e rá lehetőség, hogy a készítő nevében értékesítsem a terméket és ne sajátként? Egyszerűbben leírva xy behoz egy nyakláncot, hogy adjam el 1000ft-ért, ebből 300 ft az enyém.
3/C Azoknál a termékeknél amit megvásárolok a gyártótól és tovább adok árréssel növelve gondolom csak abban az esetben lehet áfamentes ha a terméket saját készítésűként adom el. Ha jól gondolom logikailag ezzel áfa csalást csinálok, viszont feltételezve, hogy az adott termék még "félkész" már forgalmazhatom mint saját készítésű? Van arra mód, hogy valaki ellenőrizze vagy megmondja, hogy mikortól számít egy termék késznek és milyen munkafolyamattól válik azzá? pl. Ajtódísz amit én becsomagolok, ezzel növeltem az értékét és dolgoztam is rajta.

Másik lehetőségnek még felmerült a bolt árusító felületének bérbeadása. Mivel sok beszállító lenne, ezért a polc felületeket havi díj ellenében pl. négyzetméter áron értékesíteném, vagy a gyártónak bérbe adnám pár órás foglalkoztatásra. Ez esetben gondolom elég a gyártónak számlát kiállítanom.


Ha kapok válaszokat köszönöm, ha kérdés van megpróbálom egyértelműben körülírni.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Dávid!
A kérdés nagyon sokrétű, azt hiszem itt egy két mondatban nem is kimeríthető. Önnek komplex vállalkozásalapítási tanácsadásra van szüksége, (a vállalkozás jogi kerete, adózása) stb. Kata lehetősége felmerül, azonban célszerű megvizsgálni, hogy pont az éri-e meg! Amennyiben katás lenne, katás vállalkozóként nem adhat bérbe ingatlant, azonban vannak más formájú legális lehetőségek is, amivel megoldható, hogy magánszemélyként ad bérbe, de katásként vállalkozik. Felmerül a pénztárgép gondolata is.
Amennyiben úgy gondolja, keressen nyugodtan, előre egyeztetett időpontban tudom fogadni.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ