Ingatlan eladás - SZJA

Tisztelt Válaszadó!
Családi házat értékesítünk. A megállapított értéknél az eladási ár magasabb, ezért 15 %-os SZJA-t kell megfizetnem a tulajdoni hányad arányában (1 éve örököltem).
Kérdésem az lenne, hogy a befizetendő adót lehet-e csökkenteni és ha igen, akkor milyen tételekkel, ill. befizetésekkel, esetleg számlákkal? A családi-, a személyi- és az első házasok kedvezményét nem vehetem igénybe, ill. nincs kiskorú gyermekem.
Válaszukat előre is NAGYON köszönöm!!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Az Ön kérdésére a Szja tv. 62. § (4) adja meg a választ. Így az említett szorzóval kalkulálva a vétel ár utáni szja-t kell megfizetni.
Az első házasok kedvezménye, valamint a családi adóalap kedvezmény az összevont adólap kedvezmény, az ingatlan eladásból származó jövedelem pedig ennek nem része.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Az alapot csökkenteni lehet a hagyaték során keletkezett költséggel, mint pl számlával a hagyaték végzőtől, esetleg ha felújítást végzett az ingatlanon, és azokat számlával tudja igazolni, az is csökkenti az szja alapot.
Üdvözlettel Soósné Andi

0 pont pont pont

Kedves Kati!
Ha Önnek merültek fel költségei az ingatlannal kapcsolatban és azt számlákkal tudja igazolni, akkor azt levonhatja a különbözetből, az után nem kell szja-t fizetnie.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ