1908

Jó napot! A kérdésem az lenne, hogy a lányom 2019. febr. 28-tól márc.15-ig be volt nálam jelentve, ezután kijelentette a könyvelő, de a NAV kéri még az április havi 1908 beadását. Beszéltem a könyvelővel, és azt a felvilágosítást adta, hogy mivel ki van jelentve, nem kell vele foglalkozni.
Tényleg nem kell? Nem szeretnék büntetést fizetni. Köszönöm válaszát!


0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Amennyiben Ön 19T1041-en kijelentette, tény, hogy a jogviszony megszűnését követően arra a személyre nézve nem kell beküldeni 1908-as nyomtatványt akinek a jogviszonya megszűnt, jobban monda pontosabban csak az M lapját nem. A '08 alóli mentességet "NY" nyomtatvány beküldésével kérheti, ellenkező esetben kérni fogják a 1908-cas nyomtatványokat. Büntetéssel úgy gondolom nem kell számolni, maximálisan is csak mulasztási bírság lehet. Büntetés mint fogalom, nincs is az adójogban, amire Ön gondol az adóbírság, ahhoz pedig feltárt adóhiány szükséges. Tekintettel arra, hogy foglalkoztatás nincs, így nincs is mit bírságolni. A NAV által küldött iratokat elolvasna, annak adattartama szerint célszerű eljárni általában 15 napos határidőn belül és akkor semmitől nem kell aggódni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
A helyes válasz megadásához pontosítania kellene a kérdését. Az nem derült ki számomra, hogy Önnek akinél a lánya be volt jelentve pontosan milyen vállalkozása van. Ettől függ a válasz helyessége. Annyi bizonyos, hogy ha a lányát a könyvelő kijelentette mind a 19T1041-es nyomtatványon, mind a 1908-as márciusi nyomtatványon beírta a jogviszony végét, akkor nem a lánya miatt kéri a NAV a hiánypótlást. Az, hogy nem kell foglalkozni vele biztosan nem helytálló. Ha egész évre kötelezett a 1908-as bevallásra a vállalkozása akkor nullásan is be kell adni minden hónapra, vagy NY nyilatkozattal kiváltani.

Üdvözlettel.
Valastyán Ilona
Contador Plusz Kft

0 pont pont pont

Kedves Mária!

Miután 2019-ben beadásra került 08-as bevallás a lánya alkalmazása miatt, ezért a 2019-es évre kötelező innentől kezdve minden hónapban a 08-as beadása, nem lehet NY-es nyilatkozattal kiváltani, még akkor sem, ha április hónaptól 0-ás adattartalommal kell beadni. NY-es nyilatkozat csak egész évre tehető. Tehát kötelező beadni, ha nem kerül beadásra a NAV felszólítása ellenére sem, akkor azért bírságolhat a NAV, kötelező bevallás elmulasztása miatt. Ez nem adóhiány miatt lesz, hanem mulasztási bírság, ami 500.000 Ft-ig terjedhet, az adóhatóság jóindulatán múlik, hogy mennyit állapítanak meg.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ