Kell-e adóbevallást készítenem örökölt részvény osztalékfizetése után?

Tisztelt Könyvelők!

Édesapám 2017. őszén meghalt. A hagyatéki eljárás 2018. májusában emelkedett jogerőre, amelynek keretében megörököltem édesapám OTP részvényeit. Idő hiányában csak 2019. februárjában intéztem el, hogy a részvényeket megkapjam az OTP-től és innentől vannak az én nevemen. 2017. ősze és 2019. februárja között a részvények ugyanúgy édesapám értékpapírszámláján voltak, mint korábban csak hagyatéki eljárás státusszal. 2018. júniusában édesapám nevére értesítést küldtek levélben a 2018-as évi osztalék kifizetéséről. Nettó osztalékról írnak, amit ellenőriztem is, stimmel 15% levonás megtörtént. 2019. januárjában az OTP küld levélben egy igazolást, szintén apám nevére, amelyben az áll, hogy igazolják, hogy a 15% adó levonásra került és EHO fizetési kötelezettség nem terheli ezt a jövedelmet. Továbbá 2019. márciusáig az ő nevére jöttek ki az értékpapírszámla értesítők és minden részvénnyel kapcsolatos levél. Kérdésem, hogy nekem kell-e adóbevallást készítenem erről az osztalék jövedelemről? Befizetési kötelezettségem nyilván nincsen, mert a 15%-os levonás automatikusan megtörtént. Köszönöm segítségüket!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Péter!
Az utolsó mondatot olvasva, ha levonás történt, akkor egész biztosan kell bevallást készíteni, vagy a tervezetet leellenőrizni.

0 pont pont pont

Kedves Ágnes!

Akkor ne csak az utolsó mondatot olvassa! Nem az én nevemre szólnak az igazolások és értesítések és a levonások megtörténtek. Ha a saját adóbevallásomban ezt feltüntetem, akkor csak bonyodalmat okoznék, mert az adóhatóság olyan bevallást érzékelne, amihez nem történt befizetés (levonás) a részemről és valószínűleg követelné a befizetését, ami már megtörtént egyszer. Ettől függetlenül, ha egy magánszemély meghal év közben, tudtommal helyette se küldi be az adóbevallását valamelyik hozzátartozója.

0 pont pont pont

Kedves Ágnes!

Az elhunyt jövedelmének bevallását hivatalból a NAV intézi, de ezt be kell jelenteni. Érdemes lenne az összes igazolással és a hagyatéki végzéssel együtt felkeresni a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatot.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ