Uniós adószám

Tisztelt könyvelőtársak! Tanácsot szeretnék kérni! Ha egy cég utal facebook-os és google-s hirdetésre, de nem kért uniós adószámot, akkor hogyan könyveljük le az adott utalást, amíg az adószámot meg nem kéri?

Tisztelettel. Nagy Attiláné

0 pont pont pont

2 válasz

A FB-os hírdetések számláit elég későn szoktam megkapni, ezért mire a számla megérkezett, az uniós adószámot is sikerült elintézni. A kérelem beadását követően 2 nap alatt visszajön az NAV igazolása az uniós adószám meglétéről. Az ÁFA bevallás elkészítéséig is van egy kis idő, addig célszerű beadni a változásbejelentőt. A gond a számlát érintő ÁFA befizetésével lehet. Ha a számla megérkezése ( vagy az EU adószám) nem áll rendelkezésre az ÁFA bevallás időpontjáig, akkor a számla kézhezvételét követően önellenőrizni szükséges a számlát is érintő bevallási időszakot, és az áfa levonásba helyzése a számla megérkezése időszakában lehetséges. A számla megérkezéséig az egyéb követelések között célszerű nyilvántartani az összeget.

0 pont pont pont

Az uniós adószámról nagyon hamar ad visszaigazolást a NAV, ezért minél hamarabb be kell adni a kérelmet. Bár, valószínűen a számla kifizetésekor még nem lesz a cégnek uniós adószáma, így elég felemás a helyzet. Én befizetném a számlára jutó ÁFA összeget, de uniós adószám hiányában nem vonnám le. Ha már van EU adószám, akkor nem lesz probléma a levonás. Az utalt összeget a számla megérkezéséig célszerű az egyéb követelések között nyilvántartani.

1 pont pont pont
  • +1  Megerősítést kaptam az én elgondolásomhoz.
    2016.01.08. Nagy Attiláné

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ