Ingatlan kiadás tételes költségelszámolás

Üdvözlöm, saját ingatlant adok bérbe magánszemélyként a férjemmel közös tulajdonban. Az adózás során a tételes költség elszámolást választom. Volt 2 beszerzésem 2018-ban, amelyek értéke külön-külön is meghaladta a 100000 Ft-ot. A kérdésem az, hogy leírhatom-e költségként a 2 év alatt, ha a bevétel mindent együtt 1500000 Ft (beltéri díj+rezsi)? Valamint a kérdésem még, hogy a férjemmel az adózás során mind a bevételt mind a kiadást felezni kell/lehet?
Üdvözlettel,
Korsós Judit

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!
Amennyiben az ingatlan közös. Az ingatlannyilvántartás tulajdoni lapján a tulajdoni hányad 50-50 %, ugy az ingatlan hasznainak szedésének joga is 50 %-ban illeti a feleket.
A bevétellel szemben ktg. számolható el. 2019. január elsejétől az ingatlan bérbeadás szabályai jelentős mértékben változtak. A rezsiköltség nem része a költségnek, az áthárított rezsi a beszedéséi oldalon, az adóalapjában nem számító bevétel a kiadási oldalon pedig az adóalapjába nem számító kiadás, tehát kiadás, nem pedig költség. Nem tudom mi a beszerzés, a könyvviteli besorolás attól függ, hogy micsoda. Lehet az ingatlanra rá kéne aktiválni és úgy elszámolni az écs-t. Azonban nem tudom miről van szó, így óvatosan nyilatkozom. A költség is megoszlik a felek között, illetve az a személy számolja el, akinek a nevére szól a számla.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ