KATA külföldre

Egyetlen EU-n kívüli (ausztrál) ügyfélnek számlázok havonta egy fix összeget Paypalon keresztül. Ezután szeretnek KATA-t fizetni és lenne pár kérdésem.

1. Ők adóznak utánam Ausztráliában, nekem ezen felül kellene valamit fizetnem itthon? Vagy ilyen szempontból olyan mintha EU-s cég lenne és csak KATA-t kell fizetnem?

2. A Paypal számla kivonatot elfogadja a NAV mint számlát?

Előre is köszönöm a segítséget.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező! Ausztrália nem része az EU-nak így nem fordított áfás számla, hanem áfa körön kívüli számla megjelölést kell használni és áfa bevallást benyújtani róla minden hónapban. A katát Önnek kell megfizetnie, hogy ők a számlával kint mint csinálnak, az az ő dolguk, Ön a magyar adóhivatal felé kötelezett áfa bevallás benyújtása tekintetében, teljesítési elven, a kata pénzfogalmi könyvelését természetesen semmilyen más szempontból nem érinti, valamint áfát sem kell Önnek fizetni. Átszámításhoz az MNB árfolyamot célszerű használni. A paypal kivonata nem számla! Pénzfogalmi teljesítésigazoláshoz jó, a katához, de Ön számlakibocsátásra kötelezett és köteles számlát kiállítani, az előírt adattartalommal.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ