Gépkocsi bérbeadás kata alatt

Szép napot mindenkinek. Érdeklődnék, hogy katásként lehet-e gépjárművet bérbe adni vagy magánszemélyként? Valamint, hogy egyéni vállalkozásban, ha lehet, akkor ezt a tevékenységet áfásként vagy áfa mentesen végezhetném? Meg ha saját tulajdonú a gépkocsi, akkor a bérbeadás mellett cégautó adót is kell fizetnem mindkét lehetőségnél? Köszönöm

0 pont pont pont

8 válasz

KATA adózást választó egyéni vállalkozó csak Teáor 2008 szerinti 68.20 (saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését) nem végezheti, egyéb bérbeadási tevékenységet igen. Alanyi mentesként végezhető ez a tevékenység, amennyiben 12 M Ft éves árbevételt (kezdőként arányosan) nem haladja meg a bevétel. Cégautó adó fizetési kötelezettség a személygépjárműveket érinti, a kérdésből nem derült ki, hogy személy-gépjárműről van e szó.

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
Én is ilyen vállalkozásba kezdenék katásként. Suzuki típusú személygépkocsikat adnák ki bérbe. Kérdésem az lenne hogy másodállásban is végezhetem e katásként illetve mennyi lenne a cégautó adó kocsinként!?

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!

Főszabály szerint a KATA-s egyéni vállalkozó nem kötelezett cégautóadó fizetésre, mert nem kell tételes kölségelszámolást vezetnie, KATA-s cégek esetében már más a helyzet.

Üdv.: Haász Tímea

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!
Az átalányadózó, az evás és a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó egyéni vállalkozó, továbbá a fizetővendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást alkalmazó magánszemély személygépkocsijára nem vonatkozik a cégautóadó-fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy a személygépkocsi szerepel-e a magyar hatósági nyilvántartásban vagy sem, esetükben ugyanis nem valósul meg tételes költségelszámolás. Abban az esetben, ha a használó egy evás bevételi nyilvántartást vezető vagy Katás tár-saság, akkor a jármű használatával kapcsolatban nem számol el költséget, így a tulajdonos magánszemélynek nem keletkezik cégautóadó-kötelezettsége. Az adó tételes adó, amit a NAV honlapján (https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz) található 31. számú információs füzet 5. pontja tartalmaz.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Én futárként dolgozom (katásként), és szívesen adnék ki robogókat más futároknak mellékállásba. Hogy működik az adózás ilyenkor?

0 pont pont pont

Be kell venni a bérbeadást tevékenységet aztán mehet kata alatt

0 pont pont pont

Üdvözlöm! Nekem az lenne a kérdésem,hogy az utánfutó bérbeadás is ugyan így megy?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Katás bármi bérbe adhat, ingatlanon kívül. Illetve ingatlant is, csak nem katás minőségben.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ