KATA számlakiállítása nettó/bruttó

Ez évtől kata-s lettem, alanyi mentes egyéni vállalkozó. Az előző években kft-ként áfa-s. A cég akinek számlázok, visszadobta a számláimat, hogy hibásan töltöttem ki, mert ha nem vagyok áfa-s, akkor neki csak a nettó összeget számlázhatom ki. Minden hónapban kapok tőlük egy teljesítési igazolást, ahol tételesen fel vannak sorolva a teljesítések, a végén összesítve nettó, alatta áfa, alatta végösszeg, ami a nettó és az áfa összege. Ez évtől kata-s lettem, és én ugyan úgy kiszámláztam a végösszeget(nettó+áfa). A számla áfa rublikájába beírtam, AM értéke 0. Ezt dobták vissza, azzal, hogy mivel nem vagyok áfa-s, ezért csak a nettó összeget számlázhatom ki. Kérdés: kata-s alanyi mentes vállalkozóként hogyan kell kiállítanom a számlát? (csak a nettó összeget számlázhatom ki, vagy nettó+áfa=bruttó összeget)
Köszönöm a választ! :-)

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kérdező!

KATA-s egyéni vállalkozóként is ajánlatos a vevőjével/vevőivel szerződést kötni, amely tartalmazza, hogy milyen szolgáltatásokat milyen ellenértékért vállal. Az Ön esetében az ellenérték nem tartalmaz ÁFA-t, mivel alanyi mentes státusza miatt azt nem számíthat fel.

Ebben az esetben a vevő által kiállított nettó + ÁFA megjelölésű teljesítési igazolás is hibás. (Vélhetőleg az előző év gyakorlata alapján csupán a partnert megváltoztatva készült.)

A teljesítési igazolásnak a szerződés szerinti paraméterekkel kell elkészülnie, és nettó összegű ellenértékről kell, hogy szóljon, ahogyan a számla is.

Amennyiben nincs szerződés, életszerű hogy előre, a teljesítést megelőzően megállapodnak, hogy mennyiért vállalja a szolgáltatás elvégzését. Ebben az esetben előre illő jelezni, hogy az ellenérték nem tartalmaz ÁFA-t. (Így a vevő el tudja dönteni, hogy megéri e neki akkor is, ha a befogadott számla nem tartalmaz levonható ÁFA-t.)

Ön mint vállalkozó, tisztában van az ÁFA státuszával. Ilyenkor nem célszerű egy hibás teljesítési igazolás alapján számlázni, hanem előzőleg egyeztetni a partnerrel.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ