KATA adózásra váltás év közben

Nyugdíjas kiegészítő egyéni vállalkozó vagyok és nem KATA adózású. Lassan viszont jobban meg fogja érni KATA-ra váltani, mert a vállalkozás kezd bepörögni. Az lenne a kérdésem, hogy ezt megtehetem-e így év közben (úgy tudom egyszer igen), Illetve mit kell ehhez tennem technikailag, illetve van e fizetendő adóvonzata év közben, vagy elég lesz majd jövőre ezt jelezni az adóbevallásomban.
Köszönöm előre is.
Mocselini József

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves József!

A 19T101E nyomtatványon kell jelezni április 30-ig, hogy a következő hónaptól (2019. május 1.) a KATA adózást választja, itt kell azt is jeleznie, hogy nyugdíjasként végzi, és azt hogy nem főállású kisadózó lesz. Év közben ennek nincs adóvonzata, csak akkor, ha vesz ki jövedelmet. Ha a nyereség alapján számol el, akkor 2020-ban az szja bevallásában kell ezzel elszámolni és megfizetni. Figyelni kell azonban az áttérés szabályaira, a nem KATA-s időszakban kiállított számlák még akkor is a nem KATA-s időszak bevételei, ha azok nem érkeztek meg ebben az időszakban.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ