Kell kérni számlát a postán a kisadózónak?

A kisadózónak a bevételeit kell nyilvántartani. A könyvelő azt javasolja, hogy a kiadásainkról szóló számlákat is célszerű gyűjteni. Például feladok egy hivatalos küldeményt, akkor kérjek számlát a postán? Önök szerint a kisadózónak tényleg célszerű eltenni a kiadásra vonatkozó számlákat? Vagy simán dobjam ki ezeket?

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves László

A könyvelője jól mondta Önnek, mint kis adózónak is számlatartási kötelezettsége van. Ha nem őrzi meg a számlákat nem önnél derülne ki,hanem a partner ellenőrzése során juthat el önhöz az adóhatóság és kérheti a vásárlások számláját. Ezek hiánya esetén a kis adózó mivoltától függetlenül bírság kiszabása is lehetséges.

0 pont pont pont

Önnek valóban csak a bevételére vonatkozó számlákat kötelező gyűjteni és megőrizni. Ha az iparűzési adót nem a KATA szabályai szerint vallja be, akkor az anyagjellegű költség számlákat és az alvállalkozói kiadás számlákat kell gyűjtenie, mert azok a bevételekből levonhatóak, így az iparűzési adó alapját csökkentik. A szolgáltatás jellegű számlákat teljesen fölösleges kérni is, mert ezzel csak "bonyolítja" a dolgát, hiszen, ha számlát kér, akkor azt meg is kell őriznie, szüksége viszont nincs rá. Így a postán bőven elég a kapott nyugta, amit el is lehet dobni, mert nem névre szól.

0 pont pont pont

Ha az iparűzési adót a 2.5 millió 2 %-a szerint fizetjük be akkor a Topcount Kft válasza szerint nem kell megőrizni a kiadásaink számláit. A Brigitta viszont hangsúlyozza a számlatartási kötelezettséget, és a bírság kiszabásának a lehetőségét. Akkor most mi az igazság?

0 pont pont pont

Amennyiben kér számlát, azt valóban meg kell őrizni. Számlát akkor érdemes kérnie, ha pl. az iparűzési adónál elszámolható anyagköltségről van szó. De ha úgy nyilatkoztak, hogy a 2,5 millió 2%-a szerint fizetnek, akkor ott semmilyen költséget nem számolhatnak el, tehát számlára sincs szükség. Számlagyűjtésre még abban az esetben lehet szüksége, ha meghaladja az évi 6 milliót az árbevétele és be kell lépnie az áfa körbe. Ilyenkor ugyanis az elismert költségek áfájával csökkentheti a befizetendő áfáját.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ