Adószámos magánszemély lakás kiadása, közüzemi díjakkal

Van egy 3 szobás lakásom, melyet egy Kft. bérbe vesz és irodaként használ, ez is van a bérleti szerződésbe. A mérőórák nincsenek a cég nevére átírva. Adószámos magánszemélyként két számlát adok, az egyik szól a bérleti díjról, a másik a közüzemi díjakról, közös költség stb. - mellékelve a számlák másolata. A bérleti díjat bérszámfejtik, év végén kiadják az ...M30-as igazolást. A továbbszámlázott közüzemi költségeket a számla alapján átutalják, nem vonnak le semmit.
Kérdésem, hogy jól csinálom-? Ezek elismert költségek a Kft.-nek?
Köszönettel:
Binder Edit

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Edit!
A közüzemi számlák a tavalyi évben Önnek a bevételével szemben költségként elszámolhatóak. A továbbszámlázott rezsi, egyszer adóalapba számító bevétel, majd adóalapot csökkentő költség.
2019.01.01.-től már teljesen más a szabály, de azt az évet jövőre kell bevallani.
A másik megoldás, hogy 90 %-os költséghányaddal számol. A kifizetőnek adóelőleg megállapításhoz adott ki nyilatkozatot, most az éves adóbevallással azt felül lehet írni, mert most már nem előleget, hanem a végleges adót fizetjük.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Edit!
A közüzemi díjak számlázása rendben van, az után nem kell bevételt megállapítania, ha ugyanannyit számláz tovább. A közös költség viszont nem közüzemi díj, még akkor sem, ha tartalmaz valamilyen ilyenfajta díjat (pl. hulladékszállítás, víz, stb.). Ezért a közös költség Önnek mindenképpen bevételnek számít, tehát azt nem számlázhatja a szolgáltatók számláival együtt, hanem a bérleti díjat érdemes úgy megállapítania, hogy abban legyen benne a közös költség is, illetve a bérleti díj számlán kell szerepeltetnie a közös költséget is.
Minden, amit Ön kiszámláz, elismert költség a bérbe vevőnek.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ