Iparűzésiadó

A kérdésem az lenne, hogy annak az egyéni vállalkozónak akinek a főtevékenysége 856001 Oktatási,nevelési, tanácsadás, szakértés kell e iparűzési adót fizetni. A vállalkozó KATÁ-s

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kérdező!

A helyi adó trv. szerint adóköteles a az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység. Az adó alanya a vállalkozó.

Az egyéni vállalkozás, mint vállalkozási forma a vállalkozási tevékenység végzéséhez szükséges egyik megjelenési forma. (üzletszerűen, rendszeresen, bevétel, jövedelem, nyereség elérése érdekében stb ...)

Ezek alapján fel sem merül, hogy ne kellene helyi iparűzési adót fizetnie az egyéni vállalkozónak. Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) szerinti tevékenységi kód ebből a szempontból lényegtelen.

Tevékenysége kezdetén be kellett, hogy jelentkezzen az önkormányzathoz. Ha időben bejelentkezett (KATA alanyiság + 45 nap) választhatta a KATA szerinti tételes adófizetési kötelezettséget.

Fentiek alól egyetlen kivétel van. Ha az egyéni vállalkozó székhelye és tevékenységének végzése is olyan településen van, ahol nincs helyi rendelet az iparűzési adóról.





1 pont pont pont
  • +1  Tökéletes és korrekt válasz!
    2019.03.13. Mart László

Kedves Kérdező!

Minden vállalkozás alanya a helyi iparűzési adónak, legyen az egyéni vállalkozás, vagy társas vállalkozás. Az adószámos magánszemély az egyedül, aki nem alanya az iparűzési adónak, neki nem kell bejelentkeznie az adó hatálya alá. Mentességet meg a házi orvosok kaphatnak évi 12 millió forint bevételig, de nekik az OEP finanszírozás is bevétel.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Üdv!
(Házi orvos, gyermekorvos, védőnő szerintem 20 Mft ig lehet mentes önk döntése alapján, feltéve,hogy a vállalkozás szintű - tehát nem település szintű- árbevétele a mentesített érték alatt van, és a bevétele leg. 80%-ban az Eü finanszírozásból van. Ha jól tudom htv 39§ C . Budapest és sok város simán megadta a plafont, de pl Üröm, Pilisborosjenő semmit... )
S Z

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ