KATA

Kedves Válaszadó! "KATA"-s vállalkozásnál lehetőség van-e 75.000Ft-nál magasabb járulék befizetésére? (Babatervezés előtt; magasabb ellátás céljából) Tehát, ha pl. 100.000Ft-ot fizetnék be magam után havonta, akkor ez mutatkozna-e "valahol" a szülés utáni időszakban? Köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Befizetni be lehet többet, de kötelezettségként a NAV folyószámlán csak 75.000 Ft.-ot ír elő.
Így a társadalombiztosítási ellátások járulékalapját nem fogja növelni.
Amennyiben valaki, magas társadalombiztosítási ellátást szeretne és olyan a cégformája, valamint az értékesítés nettó árbevétele és a személyi jellegű ráfordítások között kicsi a különbség, érdemesebb inkább kiváznia. (nincs szochó, szakképzési, TAO). Az ellátások járulékalapja a Tbj. szerinti járulékalapot képező jövedelem.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Nem tudtuk meg, hogy a " vállalkozása " milyen formát takar. Ha egyéni vállalkozó, akkor a "kivára" nincs lehetősége. Ha kilép kata alól, SZJA alany lesz és tud magának egy magas összegű kivétet is meghatározni, ám ez esetben 2020.12.31-ig nem tud újra Kata alá visszajelentkezni.
Ha bt vagy kkt, akkor lehet Kivás elméletileg, de ennek eldöntésére azért nem elég az Ön ellátás igénye. Tudni kellene, hogy szoktak-e osztalékot felvenni, mi a helyzet a házipénztárral, egyáltalán megfelel-e a választás kritériumainak,stb. De ellátás szempontból akár Tao akár Kiva alany, tud magának magasabb bért/jövedelemt adni. Katát ugyanúgy a tárgyév + 1 évre elveszíti. Meg tudja tartani a katát Bt/KKt esetén, ha a másik tagot jelenti be kisadózónak, saját magának pedig egy magasabb munkabért ad. ( nem ismervén a körülményeket kültag-beltag csere szükséges lehet ill. társasági szerződés módosítás).
Arra figyeljen, hogy CSed/GYed összege szempontból az irányadó időszak a szülést megelőző 3. hónap utolsó napját megelőző 180 napi jövedelem átlaga - és alapfeltétel, hogy az elmúlt 2 évben legyen 365 nap (nem szükségesen folyamatos) biztosítási jogviszonya. A katás státusz is az. (Alapesetben , ha viszont megszakad a biztosítási ideje, és új munkahelyet létesít, akkor csak az ottani szerződött bére számít)
üdv
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ