Adószámos magánszemély?

Jó napot kivánok,
német állampolgár vagyok, s Magyarországon jártam egyetemre államilag támogatott képzésre.
A felvételinél aláirtam egy papírt, hogy a tanulmányaim befejezése után 5 évig Magyarországon folytatok munkaviszonyt.
Ez a szó volt a nyomtatványon, hogy "munkaviszony". Ez nyilván sok mindent foglal magában.
Kérdéseim:
1 - Az adószámos magánszemély tevékenység munkaviszonynak számít?
2 - Ehhez nem kell TAJ szám, ugye? Azt ugyanis nem kapok, mivel Németországban vagyok biztosítva.

Van bejelentett lakhelyem Magyarorszagon, ott szeretném a tanítási tevékenységet folytatni.

Köszönöm szépen a válaszukat.
Üdv., Melanie Pachofer

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Kérdező!
A kérdésből nem derül ki, hogy adószámos magánszemélyként kinek szeretne dolgozni, és milyen tevékenységet venne fel.
Amennyiben valós munkaviszonya lesz, akkor kaphat TAJ számot. Kell is kérni, és a munkáltató meg is teszi a bejelentése alkalmával.
Amennyiben "szabadúszó" szellemi tevékenységet fog végezni, akkor még attól is függ, hogy kinek számláz, cégnek, - kifizetőnek - vagy magánszemélyek részére.
Az a részét meg nem nagyon értem - hogy ha életvitel szerűen itt él, akkor hogy lehet Németországban biztosítása? Lehet, hogy az én ismereteim hiányosak, vagy van még valami információ amit nem írt la a kérdésében.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

0 pont pont pont

Kedves Lengyel Krisztina,
köszönöm szépen a valaszát.
Német allampolgárként születésemtöl fogva betegbiztosítva vagyok Németországban.
A törvényes (állami) betegbiztosításból Németorszagban kilépni nem lehet (ill. lehetni lehet, csak soha nem lesz többé jogalapom visszakerülni, ezen kívül nem is szeretnék kilépni, hiszen Németországban is élek, tehát két országban élek életvitel szerüen, s rendszeresen pendlizek).

A diák életem alatti magyarországi tartózkodásom nem befolyásolta a németországi biztosítások feltételeit, hiszen a szüleim tartottak el, náluk voltam biztosítva, még akkor is, ha a tanulmányaim miatt Magyarországon tartózkodtam. Ha beteg lettem, a német biztosító fedezte a vizsgálatot, a rendszeres ellenörzések pedig változatlanul Németorszagban folytak.

Tavaly nyáron végeztem, most szeretném elkezdeni a pénzkeresést, elöször speciell Magyarországon (miközben Németországban még egy továbbképzésre járok). Már kerestem is pénzt a munkámmal idén Magyarországon, de fogalmam sincs, hogyan tudok utána adózni, ha nem kapok TAJ számot s utána adószámot.

Most Magyarországon számomra minden a TAJ számon áll vagy bukik. Kb. 6-szor voltam az OEP-nél. Attól eltekintve, hogy minden ügyintézö mást mondott, sikerült kihámozni a lényeget. A TAJ számot nem kapom meg Magyarországon, ha nem lépek ki a német betegbiztosításból, illetve, ha nem hozok egy megfelelö nyomtatvány-igazolást töle (E 106). Ezt azonban a német betegbiztosító nem adja meg. Igy patthelyzet van.

Egy éve keresem, hogyan lehetne elkezdeni a visszafizetést Magyarországon, de olyanok a törvények mindkét országban, hogy legálisan képtelenség megoldani a problémát. Legalábbis én nem látom a megoldást, ezért fordultam Önökhöz.

Leginkább privát embereknek szeretnék tanítani, tehát szabadúszóként órákat adni az én szakmámban (zene). Lenne is érdeklödés.
Próbáltam már kisvállalkozást is indítani (KATA), de persze az sem megy TAJ szám nélkül.
Alkalmazásban az én területemen nem tudok elhelyezkedni, mert annyit vagyok uton, hogy a tanítási idöpontokat mindig egyénileg kell megbeszélni.

Az is felmerült, hogy u.n. önkéntes betegbiztosítással lehet-e TAJ számot kapni.
Egyszerüen nem látom, hogyan tudnék a legjobb szándékom szerint 5 éven keresztül munkaviszonyt létesíteni annak megfelelöen, amilyen kötelezettséget vállaltam a tanulmányaim kezdetekor az Oktatási Hivatal szerzödésének aláírásakor.

Ha tudnának tanácsot adni, nagyon örülnék.
Köszönöm szépen.
Üdv., Melanie Pachofer

0 pont pont pont

Kedves Melanie!

Ha jól értem, akkor Ön Németországban biztosított. A német továbbképzés nem tudom, hogy milyen iskola, megfelel-e esetleg nappali tagozatos tanulmányoknak. Ha igen, akkor Ön lehet másodállású KATA-s, amihez a bejelentéshez nem kérik a TAJ számot, mert akkor Magyarországon Ön nem lesz biztosított. Kétségtelen, hogy egyszerre két országban nem lehet biztosítása, tehát akkor EU-s zöld kártyája van. A NAV-os bejelentőlapon lehet jelölni, hogy nincs TAJ száma, ha szükséges, akkor a bejelentő alapján megképzik Önnek. Az egyéni vállalkozói bejelentkezésnél pedig mint mellékállású KATA-snak nem kérik a TAJ számot. Adóazonosítóra, meg ügyfélkapura van szüksége mindehhez. A havi járulékfizetés ebben az esetben 25.000 Ft. Az adószámos magánszemély státusz az 5 év kiváltására nem jó, mert az semmiképpen nem munkaviszony.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné,
nagyon szepen köszönöm a válaszát!
Ez nagyon jól hangzik.
Lenne olyan kedves még egy címszót megadni, hol kereshetem a mellékállású KATA bejelentést?
Van már ügyfélkapus regisztrációm is, s próbálkoztam már ezzel a KATA-s kisvállakozással, de ott nem láttam a "mellékállás" kifejezést.
Lehet, hogy egy másik nyomtatványt kel kitöltenem, mint amit eredetileg próbáltam.
Köszönöm még egyszer.
Üdv., Melanie Pachofer

0 pont pont pont

Kedves Melanie!

Ugyanúgy a WebesÜgysegéden kell bejelenteni, és annál a pontnál, hogy A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok, 1. Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat, mint magánszemélyt kisadózóként bejelentem. IGEN a 2. Főállású kisadózónak minősülök. itt a NEM-et kell kiválasztani. Az áfa mentességnél az alanyi mentességet. Ezek után majd a NAV-nál is meg a helyi iparűzési adónál ismeg kell tenni a bejelentéseket, ebben könyvelő tud Önnek segíteni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné,

igazán nagyon köszönöm a fáradságát és az információkat!!
Megpóbálom ezt az utat.
Ha sikerül, meg fogom írni.

Üdv., Melanie Pachofer

0 pont pont pont

Kedves Mindenki!
Abban nem vagyok biztos, hogy a webes ügysegéd nem kéri a TAj számot... Legutóbb mintha kötelező mező lett volna, erre nem esküszöm meg. DE az tuti, hogy katás vállalkozóként sem lesz " munkaviszony"...
üdv
Schmidt Zoltán

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ