Adószámos magánszemély adózása

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Adószámos magánszemélyként szeretnék művészeti tevékenységet folytatni. Saját készítésű festmények eladásáról lenne szó alkalomszerűen. Jelenleg nincs főállásom, a tb-t fizetem. Milyen adók vonatkoznak rám? Elsősorban magánszemélyek lennének a vásárlóim. Az adóhivatalban sajnos nem kaptam pontos felvilágosítást az adózással kapcsolatban, vagyis csak eltérő információkat. Az lenne a kérdésem, hogy naptári negyedévenként kell a jövedelmem után megfizetni az adót? Megkérdeztem egy könyvelőt is, aki szerint csak a 15% szja vonatkozik rám,de olvastam olyat, hogy szocho is 19,5%-ban. Mi az igazság ?
Ha én a tételes költségelszámolást választom és pl. egy negyedévben egy képet adok el, de több képhez is vettem alapanyagot az adott időszakban, akkor az egy eladott kép bevételéből levonhatom az adott negyedévben számolt összes költséget?

Lenne egy olyan kérdésem is, hogy számlaírásnál, ha az alanyi áfamentességet választottam, elég, ha feltüntetem az áfára vonatkozó részeknél az AAM jelzést ?
Előre is köszönöm a segítséget .

0 pont pont pont

10 válasz

Kedves Kérdező!
Szja előlegfizetési kötelezettség terheli az önálló tevékenységből származó jövedelmet, amit úgy kapunk meg, hogy (bevétel-költség=jövedelem). Tehát ha Ön a képet eladja, de a kép előállításához vett festéket a festéket a kép árából levonja tárgy negyedévenként és a maradékot szorozza be 15 százalékkal és ezt fizeti meg a NAV-nak negyedéves göngyölítésben mint Szja előleget. Év végén éves szinten kell megnézni a könyvelést, a bevételt és költségek különbözetét és ez lesz a tényleges adóalap. Így keletkezik a valós adófizetési kötelezettség éves szinten, ami lehet plusz befizetési teher, vagy éppen visszaigénylési jogosultság is.
Szochót a kifizetőnek kell fizetni amennyiben kifizetőnek számláz és a számla ellenértéke nem termék értékesítésnek minősül, hanem szolgáltatás nyújtásnak. Ha szolgáltatás nyújtásnak minősül és nem éri el a jövedelem a mindenkori minimálbér 30 %-át akkor csak Szja előleget vonnak Öntől, ha eléri, akkor járulékokat is. A kifizetői terhekkel Önnek nem kell foglalkozni, annak megfizetéséért a kifizető felel, nem Ön.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a válaszát :). Akkor remélem jól értelmezem, ha csak magánszemélynek adok el képet, nem kifizetőnek, az termékértékesítésnek minősül, és akkor engem csak a a szja15% érint, ha fizetem a tb-t és nincs főállásom, akkor is.

1 pont pont pont
  • +1  Szochó a nem kifizetős után lesz!
    2019.03.02. S.Edina

Igen jól tetszik értelmezni, így van.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Mart László köszönöm a segítségét :)Még egy olyan kérdésem lenne, szükséges e ehhez nekem ügyfélkapu év közben az adóelőleg fizetésnél , vagy csak kiszámolom és elutalom az összeget, ha van eladás.
Üdvözlettel: Stefán Mariann.

0 pont pont pont

Kedves Mariann!
Adószámos magánszemélynek nem kötelező ügyfélkapu, egyéni vállalkozónak igen, ha intézkedni akar, mert elektronikus kapcsolattartásra kötelezett. Az adószámos magánszemély még beküldheti bevallását papír alapon is és fizethet csekken is természetesen. Az ügyfélkapu megléte egyébként ajánlatos más ügyek intézése tekintetében is, nem csak adóügyek miatt. Csak idő kérdése mikor lesz mindenkinek kötelező. A világ teljesen megváltozott. Régen kőtáblára vésték a törvény, majd megjelent a papír. Jelenleg a digitális írás világát éljük és csak idő kérdése és nem lesz papír.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Nagyon köszönöm még egyszer, hogy válaszolt a sok mindenféle kérdésemre itt. Nagyon sokat segített most nekem ezzel.
Üdvözlettel : Stefán Mariann

0 pont pont pont

Nagyon szívesen!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Stefán Mariann!

Álláspontom szerint annak volt igaza, aki felhívta az Ön figyelmét a Szociális hozzájárulási adó megfizetésének kötelezettségére. A vonatkozó jogszabály (Szociális hozzájárulási adó törvény) 18. (3) szakasza és a 27. szakasz rendelkezik erről. Akik nálunk készíttetik ilyen típusú bevallásaikat, ott mi megkülönböztetünk kifizetőtől származó (másik vállalkozás, költségvetési szervezet, alapítvány stb.) jövedelmet, ezt nem terheli Szochó, de a többi jövedelmet igen. Sajnos ez a szabály, és eszerint kell eljárnia.

A szochó alapja az a jövedelem, ami utána ezen bevételek esetén az személyi jövedelemadót is megfizetni. Ez korábban így volt az EHO esetén is, januártól már szochó van. Járulékbevallást leadnia nem kell, mert ennek a jövedelemnek a szochóját – a jelenleg érvényben levő szabályok szerint – majd a 2019 évi SZJA bevallásában vallja be, nagyon egyszerű módon. A NAV bevallásokat feldolgozó rendszere korábban nem figyelte ezeket az összefüggéseket automatikusan, tehát, hogy van-e EHO is (idén már szochó) bevallva, mert nem minden önálló tevékenységből származó jövedelem volt EHO köteles. Ha az adózónak nem volt erre irányuló adóellenőrzése, tapasztalatom miatt megúszhatta az EHO fizetést, és úgy érezhette, a bevallását is kiválóan készítették el. De nem.

A bevallás, befizetés módjáról bővebben a NAV kiváló információs füzetéből tájékozódhat. Az általam leírtakat a tájékoztató 9. oldalán találhatja.
A tájékoztatót itt tudja elolvasni:
https://www.nav.gov.hu//data/cms489947/02_Az_onallo_tevekenyseg_es_az_onallo_tevekenysegb_l_szarmazo_jovedelem_20190207.pdf

Továbbá az alábbi linken írásbeli (részletes, vagy akár egyszerűbb szövegezésű) tájékoztatást kérhet.
http://www.nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes


S. Edina


2018. évi LII. Törvény a szociális hozzájárulási adóról *


(3) Amennyiben a jövedelem nem kifizetőtől, nem külföldi kifizetőtől származik vagy a juttatásból az adó, az adóelőleg levonása nem lehetséges, az adó megállapítására és megfizetésére a természetes személy kötelezett a 27. § rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával.

27. § * Az adó fizetésére kötelezett természetes személy és a 7. § (2)-(3) bekezdés szerinti őstermelő az adót (adóelőleget) a személyi jövedelemadó, a személyi jövedelemadó-előleg megfizetésével egyidejűleg állapítja meg és fizeti meg. A tárgyévre vonatkozóan az állami adó- és vámhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallásban vagy az állami adó- és vámhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban kell az előlegként megfizetett adót elszámolni, az adóbevallás benyújtásának határidejéig a különbözetet megfizetni, és a bevallás megfelelő rovatában lehet a túlfizetésként mutatkozó különbözet összegéről rendelkezni. A személyi jövedelemadó-előleg megfizetésére nem kötelezett természetes személy az adót a személyi jövedelemadó bevallásában vagy az állami adó- és vámhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

1 pont pont pont

Tisztelt Hölgyem / Uram !

Művészeti tevékenység adózásával kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni, hogy milyen jogi felállás lenne a helyes megoldás.

Van főállásom, bejelentett heti 40 órás munkaviszonyom, de emellett azt tervezem, hogy alkalmanként értékesítenék saját készítésű festményeket. Két opción gondolkozom jelenleg:

1.) Külföldre történő értékesítés (EU-n belül): megkeresett egy Szlovákiában bejegyzett vállalkozás, egy online galéria, hogy hirdethetnék képeket a honlapjukon keresztül. Ha valamelyik kép vevőre találna, akkor én számláznék a galériának, majd a galéria a vevőnek, érvényesítve egy meghatározott százalékú jutalékot.

2.) Belföldi értékesítés: elsősorban magánszemélyeknek.

Szerintem mindkét opciót végezhetném adószámos magánszemélyként, mert nem lennének rendszeres tevékenységek és a jövedelemszerzés ténye nem lenne garantált (lehet nem vennék meg a képeket). Ebben az esetben mind a szlovák vállalkozás, mind a magyarországi magánszemélyek nem kifizető feleknek minősülnének, ezért negyedévente nekem kéne megállapítanom, bevallanom és megfizetnem a 15%-os SZJA-t a jövedelmem után (nem tételes, hanem átlagos 10%-os költséghányadot feltételeznék). Tudomásom szerint semmi egyéb adót/járulékot nem kéne fizetnem: SZOCHO-t azért nem, mert termék értékesítésről lenne szó, nem szolgáltatásról, ÁFÁ-t pedig azért nem, mert alanyi adómentes lennék (iparűzési adót, egyebeket sem, csak SZJA-t).

Tudnának segíteni az alábbi kérdésekben?

1.) Helyes a fenti logikám? Hogy végezhetőek a fenti opciók együtt adószámos magánszemélyként, csak 15% SZJA-t kéne megfizetni, SZOCHO-t és ÁFA-t nem.
2.) Ha igen, rendben lenne az adószámos magánszemély státusz, van olyan bevétel/jövedelem határ, amely felett más adózási formát kellene választanom vagy esetleg plusz adót befizetnem?
3.) Ha igen, rendben lenne az adószámos magánszemély státusz, van olyan bevétel/jövedelem határ, amely felett ÁFA-körbe kerülnék?

Előre is köszönöm szépen a segítséget

Üdvözlettel,
Koplányi Zsófia

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
A kérdés összetettsége miatt válaszom nem teljes körü. Lehet adószámos magánszemély, viszont határon átnyúló ügyletek esetén közösségi termékértékesítés, szolgáltatásnyújása esetén fordított adózás valósul (B2B) meg az áfa rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az áfát a szolgáltatás igénybevvője fizeti a saját tagállamán belül, viszont az értékesítő partnert is közösségi összesítőtt és áfabevallást nyújt be -válaszátása estén a MNB középárfolyamon átszámított forintértéken. Az alanyi mentes státusz belföldi értékesítésre vonatkozik. Talál pár videót a youtubon ezzel kapcsolatban. Ajánlanám adótervezés miatt, mielőtt elindítja ez a formációt, konzultáljon adótanácsadóval, valamint keressen egy ebben járatos könyvelőt. Én sajnos most személyesen nem tudok rendelkezésre állni, szabadságomat töltöm, csak fel szoktam ide nézni és ha van érdekes kérdés válaszolok.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ