Webáruház raktárat be kell-e jelenteni telephelynek

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Webáruházat üzemeltetek, melynek székhelye a saját tulajdonomban álló lakóingatlanom. Emellett raktárat szeretnék bérelni, a kérdésem az lenne, hogy amennyiben kizárólag raktározási célból bérlem ezt a helyiséget, be kell-e jelentenem a NAV-hoz, helyi okmányirodához. És abban az esetben, ha csomagolási tevékenységet (áruk becsomagolása) is folytatok. Voltam bent az okmányirodában, segítséget nem tudtak adni (ami számomra hihetetlen, mivel ezt valószínűleg nekik kellene tudniuk).

Üdvözlettel: M. Tímea

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Tímea!

Nem tudom milyen cégformában vállalkozik. Elméletileg be kellene jelenteni, ha cég, akkor legalább a NAv nyomtatványon " cégbíroságon nem jegyzett telephelynek". Amúgy saját érdeke mindenképp, ha az ott felmerült költségeit el akarja számolni,netán áfát visszaigényelni. Ha katás ( alanyi mentes) akkor ez önmagában Önt nem érintené...Ha a telephely nem azonos településen van, mint a székhely, akkor még iparűzési adóban az adóalap/adó megosztásának kérdését is felveti . Ha a "Kata tételes helyi iparűzési adó" módozatot választja, akkor az évi ( időarányos) 50 000 Ft településenként értendő.
üdvözlettel
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Tisztelt Schmidt Zoltán!

Köszönöm a válaszát. KATA-s egyéni vállalkozó vagyok (nem cég), de ÁFA körös, tehát akkor, ha ÁFÁ-t szeretnék visszaigényelni, akkor mindenképpen érdemes bejelenteni. Azonos településen található a telephely, mint a székhely. Iparűzési adóban nem KATA-s vagyok, vagyis a "hagyományos" módszert választottam (bevétel-költség).
Ebben az esetben csak a webes ügysegéden keresztül kell bejelentenem a telephelyet, vagy a NAV-hoz is külön nyomtatványon (melyik?), és az Önkormányzathoz, ha a telephely és a székhely azonos településen van.

Üdvözlettel: Mészáros Tímea

0 pont pont pont

Kedves Tímea!
A webes ügysegéden tudja! Onnan persze megkapja a Nav is, ahogy a székhelyet is.
A 19T101E-n csak eltérő levelezési címet, íratőrzési helyet tud megadni, vagy épp a nem egyéni vállalkozói minőségben végzett tevékenységek telephelyét.
üdv S Z

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ