Adószámos magánszemély - tevékenységek

Sziasztok,

van ismerősöm, aki bérbeadás miatt váltotta ki az adószámot, hogy számlát tudjon adni... De utólag eszébe jutott, hogy felvenne még plusz tevékenységeket is pályázatírásra és könyvelésre. :). (Nincs meg a mérlegképes végzettsége, csak a pénzügyi-számviteli ügyintézői végzettsége.) Okmányirodában és NAV-nál állítólag nem tudtak infót adni. Vagyis annyit mondtak, hogy felveheti a tevékenységet, őket nem érdekli.
Én ebben nem tudtam segíteni, nem találkoztam még ilyennel.

Tudna ebben valaki segíteni? (Állítólag ezek az új tevékenységek nem rendszeresek lesznek, hanem csak évi 1-1 max., de az sem biztos. Állatmentő egyesületet könyvelne és pályázatot írna neki.

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdvözlettel!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Róbert!
Könyvelést nem lehet végezni adószámos magánszemélyként, mert az rendszeres jövedelemszerző tevékenység. A könyveléshez egyébként is mérlegképes könyvelői végzettség kell, ha pedig cégeket, Kft-t, Rt-t, egyesületet, alapítványt szeretne könyvelni, ahhoz pedig kötelező a regisztrált mérlegképes könyvelői státusz. A könyvelés nem arról szól, hogy a kapott számlákat berögzítjük a könyvelő programba. Nem nézem le a pénzügyi-számviteli ügyintézői végzettséget, de a mérlegképes könyvelő ennél sokkal több, ez is egy szakma. Tudom, hogy sokan vannak akik képzettség nélkül bátran könyvelnek, és sajnos azért van ilyen sok probléma a könyvelők megítélésével. Nekem is volt olyan ügyfelem, akinek a "könyvelője" nem volt mérlegképes képesítésű, és sok milliós bírság után jött rá az ügyfél, hogy valami nincs rendben. Egy műtősnő sem állhat oda a műtőben megfogni a szikét, még ha tudja is hogyan kell azt tartani. A könyvelés nem attól folyamatos munka, hogy mennyi időt vesz igénybe, hanem attól hogy az üzleti év az egy folyamat. Ha az állatmentő egyesület jót akar magának, akkor profi könyvelőt választ, mert az egyesületek és alapítványok könyvelése a közhasznúság megléte vagy elvesztése miatt nem olyan egyszerű, mint ezt sokan gondolják.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Koszonom a valaszt, hasonlo valaszt adtam, csupan en azt mondtam, hogy bizonyos hatarog tud konyvelni (pl.: eves arbevetel 10M)

0 pont pont pont

Kedves Róbert!

A számviteli szolgáltatást végzők körét a 2000. évi C. törvény szabályozza, a VIII. fejezet 150. § szerint:
150. § (1) E törvény alkalmazásában számviteli szolgáltatás az e törvényben, továbbá a kapcsolódó kormányrendeletekben előírt könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összessége (a továbbiakban: könyvviteli szolgáltatás), valamint a könyvvizsgálói tevékenység.
(3) A törvényi előírásoknak megfelelő, a vállalkozó vagyoni, pénzügyi helyzetéről, működésének eredményéről megbízható és valós összképet adó beszámoló készítőinek, illetve felülvizsgálóinak az ilyen tevékenységre jogosító - jogszabályi feltételeken alapuló - engedéllyel kell rendelkezniük.
151. § (1) * A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével

a) * olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, illetve az engedélyezés szempontjából mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékű szakképesítéssel (ez utóbbiak a továbbiakban együtt: mérlegképes könyvelői szakképesítés) és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik
(2) * Az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában - ennek hiányában a tárgyévben várhatóan - a 10 millió forintot nem haladja meg.
Beszámolót, mérleget, eredménykimutatást csak mérlegképes könyvelő készíthet és írhat alá. Az egyesületeknek ezen kívül közhasznúsági jelentést is kell készítenie. Ez nem pénzügyi-számviteli ügyintézői feladat. Egy egyéni vállalkozónál még elmegy 10 millió alatt, de társaságoknál, egyesületnél, alapítványnál nem.
A NAV viszont minden könyvviteli szolgáltatást folyamatos jövedelemszerző tevékenységnek ítél meg, így adószámos magánszemélyként nem végezhető.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Kedves Róbert!
Nem minden tevékenységhez kell mérlegképes könyvelői képesítés. Nem gondolom, hogy egy Szja bevallás elkészítéséhez pl. kellene. Nyugodtan felveheti az egyéb számviteli és bérszámfejtési feladatok ellátását alkalomszerűen, mert egy Szja bevallás elkészítését alakalomszerűen is el lehet látni. Általában egy évben egy ilyen van. Senki sem a konszolidált éves beszámoló elkészítésével kezdni a szakmát, ráadásként saját tapasztalatból tudom, mert annak idején a pénzügyi-számviteli ügyintézői szakképesítést én is megszereztem és az ÁNYK-t ott sokkal részletesebben tanították, a mérlegképes könyvelői képzésen semmi adóbevallás elkészítését már nem oktatják tehát én az mondom, hogy alkalomszerűen egy két gazdasági feladat ellátása belefér. Persze cégeknek nem könyvelhet folyamatosan. Sok kontárral találkoztam már magam is, olyan könyvelőkkel, akik még a bevallások határidejét sem tudják, van is munkám utánuk rendesen, persze se szerződést, se számlát nem adtak az ügyfelüknek. A hibák miatt fel is merült bennem a kérdés amit a kollégák is mondanak, hogy egyáltalán szakember volt-e. Az alapítványok és egyesületek könyvelését pedig célszerű olyan könyvelőre bízni, aki ismeri a civil szektor egyéb szabályait is, mert speciális terület és egy vállalkozási szakos mérlegképes könyvelő nem biztos, hogy jó non profit könyvelő lesz, persze ha érdekli a terület és megtanulta, miért is ne lehetne az? Én mégis úgy gondolom, hogy ilyen szektort olyan kollégára kell bízni, aki ezzel a területtel foglalkozik.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

10 millió forintos nettó árbevétel alatt nem kötelező regisztrált mérlegképes könyvelőt megbízni a cég könyvelésével. Alapítványnál pedig árbevételtől függetlenül nem kötelező, csak nagyon ajánlott. Ha a vállalkozási tevékenységből származó árbevétel eléri a tíz millió forintot éves szinten, akkor kötelező, addig csak erősen ajánlott!
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  Koszonom! En is igy tudtam, ezt tanacsoltam en is.
    2019.02.25. KeRo All In Kft.

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ