Kiemelt ápolàsi mellett vàlalkozás

Tisztelt illetékes! Az lenne a kérdésem, hogy kiemelt ápolásin vagyok a fiammal napi 24 órában nem mehetek el itthonról. Itthon tudnék mellette dolgozni, ha a mamája addig itt van. Lehet-e vállalkozást megvalósítani? Köszönöm a választ!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Valéria!

Otthon végezhető munkát (távmunkát, bedolgozást) vállalhat korlátlanul. Ha a keresőtevékenységet otthon folytatja az ápolási díjban részesülő, a munkavégzés ideje nem, illetve nehezen mérhető, ezért itt nincs időkorlát.
Az 1997. évi LXXX. törvény szerint az egyéni, társas vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után nem köteles nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási, illetve munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül, kivéve, ha a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozást segítő ellátás, az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja.
Azaz az ápolási díj folyósítása alatt egyéni, illetve társas vállalkozói jogviszonyban dolgozó aktív korú személy köteles minimum a járulékfizetési alsó határ után nyugdíjjárulékot, valamint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokat fizetni. Míg a 15 százalékos személyijövedelemadó-előleg alapja a vállalkozásból származó jövedelem, addig a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót legalább az úgynevezett minimális alapok után meg kell fizetni. Természetesen, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem meghaladja a fenti járulék, illetve szociális hozzájárulási adó minimális alapját, akkor azután kell megfizetni a tb-közterheket.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ