Kata bt. kültag

Üdv!

Ha a kültag is részt vesz a napi munkában, akkor neki hogyan a kellene a kifizetést megtenni? 25 ezres katás (nappalis hallgatói jogviszonya van) és osztalékként venné ki a pénzt? Esetleg minden hónapban más-más megbízási díjat elszámolni? Munkaviszony gondolom nem a legjobb lenne, az elég drágának tűnik.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Károly!

Ha a havi kifizetés meghaladja a 47.000 Ft-ot, akkor a mellékállású KATA a legcélszerűbb. A megbízási díj csak akkor "olcsó", ha a havi kifizetés nem éri el a minimálbér 30%-át, vagyis 44.700 Ft alatti. A kettő közötti néhány ezer forintnál pedig a munkabér. Lehet havonta más-más megbízási díjat fizetni, de azt annyi szerződéssel kell lefedni, tehát elég macerás.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

-1 pont pont pont
  • -1  Helytelen
    2019.02.26. S.Edina

Kedves Károly,
A katás bt tagja, amennyiben mem bejelentett kisadózó, kizárólag munkaviszonyban (!) foglalkoztatható.

0 pont pont pont

A kisadózó vállalkozás tevékenységében a betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre. E szabály megsértésével a kisadózó vállalkozás tevékenységében részt vevő tag közreműködését be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának kell tekinteni.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszokat! Szóval ha jól értem, akkor a következő lehetőségeim vannak:

1) a kültag is bejelentett katás, és akkor a havi 25 ezer megfizetése mellett dolgozhat és vehet ki pénzt,
2) bejelentett munkaviszonnyal bérként kapja meg a járandóságát,
3) ha az év végén kivett összeg után megfizeti az szja-t és szochót, akkor mint osztalék megkaphatja azt.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a kültag személyesen is közreműködik a Bt ügyeiben, akkor jogszerű az 1) vagy a 2) lehetőség.

Amennyiben nincs személyes közreműködés, marad a 3.) lehetőség. Egyébként ez a jövedelem nem osztalék, hisz a KATA-s Bt nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, ebből közvetkezően nincs osztalékfizetési döntés.

A nem kisadózó tagok kisadózó vállalkozástól kapott kifizetése - hogy ne essen feleslegesen magas adóteher alá, kizárólag adójogi szempontból - osztalékkal azonos jövedelemnek számít (Szja tv. 66.§ (1) af)). Tehát szja és szochó köteles.

1 pont pont pont
  • +1  Így pontos.
    2019.02.26. S.Edina

Tisztelt Kérdező!

Véleményem szerint , függetlenül attól, hogy a SZtV alá tényleg nem tartozik Kata alanyként , a PTK hatálya viszont minden cégformára , így a Bt-re is kiterjed, az új Ptk definiálja is szélesebb körben az osztalékot, a lentiek szerint, ami akkor is igaz, ha nem mutatok ki eredményt , saját tőkét egy beszámolóban. Emellett nem értem, hogy a kültag, ha személyes közreműködésre tekintettel bért kap (2 eset) , attól miért ne kaphatna a nyereségből is részesedést, ez a nem katás Bt-nél is így van!? Sőt, a PTK kifejezetten leírja, hogy semmis a társasági szerződés olyan rendelkezése, amely valamely tagot a nyereség/veszteség viseléséből teljesen kizár - ennek alapján nem hogy kaphat, kapnia is kellene valamennyit!

3:185. § [Az osztalék]

(1) A tagot a társaságnak a tag javára történő kifizetések céljából felosztható és a taggyűlés által felosztani rendelt saját tőkéjéből a törzsbetétek arányában meghatározott összeg (a továbbiakban: osztalék) illeti meg. Osztalékra az a tag jogosult, aki az osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a társasággal szemben a tagsági jogok gyakorlására jogosult. A tag osztalékra a már teljesített vagyoni hozzájárulása arányában jogosult.
üdvözlettel
S Z

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ