Főállású KATA vállalkozó vállalhat-e egyéb munkát - egyszerűsített és / vagy megbízási munkaszerződéssel?

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Abban kérném segítségüket, hogy főállású KATA-s egyéni vállalkozó vállalhat-e alkalmi munkát, ahol egyszerűsített és / vagy megbízási szerződéssel mint magánszemély köt szerződést a munkaadóval, esetenként egy-egy hónapban pár napnyi munkára? Az alkalmi tevékenység nem szerepel a vállalkozó tevékenységi körei között, ezért nem számlázna. Vagy muszáj ezt a tevékenységet is felvenni a tevékenységi körei közé?

Köszönettel:
Kónya Andrea

0 pont pont pont

8 válasz

Tisztelt Kónya Andrea! Természetesen vállalhat, csak arra figyeljen,ahogy írta is, hogy a tevékenység ne legyen a vállalkozás tevékenységei között, mert azt bujtatott munkaszerződésnek vehetik egy esetleges ellenőrzéskor.

Soós Attiláné

1 pont pont pont

Kedves Soós Attiláné!

Nekem most pont egy ilyen esetem lenne. Ugyan a tevékenységi körömben lennék alkalmazva havonta 1 napot, amit más okokból alkalmi bejelentővel végezném. Ezt is bújtatott foglalkozásnak veszik egy ellenőrzés során?
Válaszát előre is köszönöm!
Szabó Ilona

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Nem bújtatott munkaviszony, mert az alkalmi foglalkoztatás is munkaviszony, csak határozott időtartmú (max 5 egybefüggő munkanap) és nem kapcsolódik hozzá olyan mértékű írásba foglalási kötelezettség, mint normál munkaviszony esetén.

Viszont arra ügyeljen, hogy ez a havi 1 nap ne azzal az üzleti partnerrel legyen, aki felé ezt a munkanapot tartalmazó időszakra időszaki számlát nyújt be a tevékenység kapcsán.

0 pont pont pont

Kedves kérdezők
A feltett kérdések tartalmaznak olyan pontatlanságot, ami a kérdésre adott helyes válasz megadását befolyásolják.
A válaszok adójogi szempontok alapján íródtak.A kérdések valódi tartalma alapján munkajogi kérdések.
Egyszerűen úgy fogalmaznék, hogy lehet többféle jogviszonyt létesíteni ugyan azok a felek között, ha azzal a joggal való visszaélés nem valósul meg., tehát a különböző jogviszonyok nehogy a munkaidő búrkolt meghosszabítását eredményezzék. Tehát jól el kell különíteni mit várnak el a felek egymástól. Az a fontos hogy a munkaidő és munkakör legyen jól elkülöníthető., mert ha ez nem lesz életszerű mindegy hogy milyen vállalkozási formát választanak a felek vagy igy vagy úgy de szinlelt szerződésnek minősíti a hatóság..Kiemelném, ha a felek között már fenn áll egy munkaviszony , mellete alkalmi munka vagyis egyszerüsített foglalkoztatás nem jöhet létre.
A munkavállaló munkakörébe tartozó , vagy azzal azonos jellegű feladatokra munkavégzésre irányuló vállalkozási, vagy megbízási jogviszonyban ugyan annál a munkáltatónál nem foglalkoztatható. Az ítélkezési gyakorlat ilyen esetekben is már teljesen egységes. Probléma esetén ezeket az eseteket nem adójogi megközelítés alapján ítélik meg hanem munkajogi szabályok és feltételek alapján.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező! Tökéletesen egyet kell értenem Bofa12 Hungary Kft. válaszaival. Annyival egészíteném ki, hogy az adójogi norma más alapjogi normára polgári jog, munkajog épül. Az, hogy mi minősül vállalkozási szerződésnek, megbízási szerződésnek, munkaviszonynak, azt a vonatkozi Ptk. és Mt. szabályok ismérvei alapján lehet elkülöníteni, erre természetesen adózási jogviszony épül. Amennyiben a választott jogviszonyból adóelőny származik, felmerülhet a joggal való visszaélés és színlelet szerződés, tehát ami javasolható, hogy a könyvelővel együtt keressen meg egy ügyvédet és egy adótanácsadót!
Üdvözlettel: Mart László

0 pont pont pont

Még annyit fűznék hozzá, hogy akkor is átminősít egy adott jogviszonyt az eljáró hatóság, ha matematikailag esetleg összességében nincs anyagi előny, de a jogszerűség és jogviszonyok rendezettségének elvét követve, csak valós alapokon nyugvó jogviszonyokat hagy meg a rendszer.

0 pont pont pont

Tisztelt válaszadók!
Kapcsolódnék egy kiegészítő kérdéssel. Ha átalányadózó vállalkozó vagyok, de nem számlázom az alkalmi bejelentést alkalmazó munkaadóm felé, akkor ez nem jelent így problémát, ugye?

Köszönettel
P Tünde

0 pont pont pont

Én szeretnék főállású Katás vállalkozó lenni,de mindt kezdő vállalkozó a havi bevételem nem túl sok lemni úgy gondolom.Körmösként a vendégkör kialakulásához idő kell!Azért gondoltam vállalkozás mellett ha lehet,vállalnék plusz munkát mindt bolti eladó!Úgy tudom 15 napot vállalhatok!De ebben bisztos szeretnék lenni!Ez így van?Lehet 15 napot vállalkozás mellett dolgozni?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ