Szüneteltetett mezőgazdasági vállalkozás mellett lehet-e valaki őstermelő ill. társas őstermelő?

ÁFA körös vállalkozásom szünetel, melynek tevékenységi körében a mezőgazdasági termelés is szerepel. Házastársam nem ÁFA körös őstermelő, lehetek-e szüneteltetett vállalkozásom mellett vele közös őstermelő (közös őstermelői igazolványon), ha az árbevétel a fejenként 4 millió Ft-ot nem haladná meg? Lenne-e ÁFA fizetési kötelezettségem? Köszönettel: Nagy Gergely

1 pont pont pont

2 válasz

Az SZJA törvény szerint az lehet mezőgazdasági őstermelő aki a 16. életévét betöltötte, és többek között nem egyéni vállalkozó magánszemély. Mivel a szüneteltetés nem szüntette meg az egyéni vállalkozói státuszát, a törvény szövegét értelmezve az egyéni vállalkozói mivolta kizárja az őstermelői lehetőségét az SZJA törvény 6. sz. mellékletében felsorolt tevékenységeket érintően.

1 pont pont pont

Az őstermelő a vele közös háztartásban élő családtagjával (családtagjaival) együttes nyilatkozatot tehet arról, hogy közös őstermelői igazolvány kiváltásával kívánja folytatni az őstermelői tevékenységét. Családtagnak minősül a mezőgazdasági őstermelő házastársa, egyeneságbeli rokona (ideértve örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermekét, vagy örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjét is). Ebben az esetben minden egyes családtagnak az őstermelői jövedelmére ugyanazon adózási módot kell választania, továbbá a közös őstermelői tevékenység időszakában egymással munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem állhatnak, a segítő családtagra vonatkozó rendelkezéseket egymásra vonatkozóan nem alkalmazhatják. Az együttes nyilatkozat feltétele, hogy az azt tevők az általános forgalmi adózás tekintetében is ugyanazon adózási módot alkalmazzák.

Közös igazolvány kiváltása esetén az abban bejegyzett személyeknek – amennyiben közös igazolvány kiváltása előtt már igazolványt váltottak ki – a korábban kiváltott igazolványt vissza kell adniuk. A közös igazolványon fel kell tüntetni a családtagok azonosító adatait.
Véleményem szerint is kizárja az egyéni vállalkozása azt a lehetőséget, hogy közös őstermelői igazolványuk legyen mindaddig mint szünetel az ev. tevékenysége!

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ