KATA Bt. kérdések

Mélyen tisztelt Könyvelők!

KATA Bt-vel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Jelenleg még alapítás előtt vagyunk, de szeretnék tájékozódni a lehetőségekről. Alanyi áfamentes cég lennénk, másodállású katás beltaggal (nappali tagozatos hallgató) és egy szintén nappali tagozatos kültaggal. Fő profilunk rendezvényszervezéssel kapcsolatos dolgok lennének. Kérdéseim:

1) amennyiben a kültag is részt vesz a gazdálkodási tevékenységben, akkor részére hogyan a legcélszerűbb a kifizetést megtenni? Legyen ő is 25 ezres katás és akkor úgymond "osztalékként" venné ki a pénzt? Vagy lehet neki minden hónapban más-más megbízási díjat elszámolni? Munkaviszony gondolom nem a legjobb lenne, az elég drágának tűnik.

2) rendezvényeink nem a székhelyen lennének, hanem roadshow szerűen minden héten máshol. Ismerős könyvelő azt mondta, hogy ebben az esetben minden helyszínre be kell jelentkezni ideiglenes iparűzési adóra (5.000 Ft/nap). Ez valóban így van, akkor is, hogyha csak egy napos rendezvényeket tartunk?

3) ezeken a rendezvényeken a támogatóinktól készpénzt vagy pedig tárgyi támogatást (pl tévék, bútorok, egyéb technikai dolgok) kapunk. A tárgyi dolgokat a rendezvény után visszaadjuk nekik. Cserébe a támogatásért hirdetési felületet biztosítunk nekik a rendezvényen (molinó kihelyezés, szórólapok, stb.). Szerződésileg és könyvelésügyileg mivel jár ez? Járható út egyáltalán, hogyan lehet kivitelezni?

4) a rendezvényeken kisebb játékok, vetélkedők is lesznek majd. Ezeket tárgynyereményekkel vagy utalványokkal szeretnénk díjazni, amiket szintén a támogatóktól szereznénk be (ritkább esetben saját vásárlás). Hogyan alakul ennek az elszámolhatósága? Van esetleg valami kötelezettség ezekkel kapcsolatban?

5) némelyik rendezvényen saját forrásból adnánk a résztvevőknek meleg teát és zsíros kenyeret (belépő fejében). Ilyet tehetünk anélkül, hogy például ezt külön kiszámláznánk nekik?

Segítő válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Ezekre a kérdésekre keressen fel egy könyvelőt, mert részletesen csak úgy tud választ kapni, hogy mi lenne jobb Önöknek.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ