KATA BT. BELTAG JÖVEDELME

KATA-s bt. beltag főállású KATA alanya, kültag nem vesz részt a tevékenységben. A bt. beltag végzi a tevékenységet - oktatási, tréneri tevékenység - gyakorlatilag napi rendszerességgel dolgozik. Fizeti az 50 ezret. Kifizethető-e a beltagnak havonta a munkájáért valamilyen összeg mint "jövedelem"? Természetesen ezt nem osztalékként fizetné a cég, hanem a munkavégzés ellentételezésért.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Gizike!

A KATA tételes adója a helyi iparűzési adón kívül minden adót és járulékot tartalmaz. Ezáltal Önnek bármekkora "jövedelem" kifizethető, amit a cég bevétele elbír az évi 12 millió forint árbevételig.
A kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek az adóalanyiság időszakában az adóalany gazdasági tevékenységével, az általa bejelentett kisadózónak az adóalanyiság időszakában nyújtott tevékenységére tekintettel teljesített kifizetésekkel, más juttatásokkal és a bejelentett kisadózónak az adóalanytól a tevékenységére, tagsági jogviszonyára tekintettel megszerzett jövedelmével összefüggő alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:
 a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése;
 társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése;
 a személyi jövedelemadó és a járulékok (ideértve az egészségügyi szolgáltatási járulékot is) megállapítása, bevallása és megfizetése (pl. osztalék, a személyesen közreműködő tag esetén a béren kívüli juttatások utáni adó alól a kisadózó vonatkozásában);
 szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól.
A Tbj. 26. § (10) bekezdésében foglaltak értelmében a kisadózóként bejelentett személyek után fizetendő, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci-, valamint a nyugdíjjárulék kötelezettséget is kiváltó közteherfizetést a Katv-ben meghatározottak szerint kell teljesíteni.
Természetesen más jogviszonyban lévők esetében (pl. munkavállaló) a kisadózó vállalkozásnak az adófizetési és bevallásadási kötelezettségeket az általános szabályok szerint kell teljesíteni.
Az Szja tv. 66. § (1) bekezdés a) pontjának af) alpontja alapján, ha a kisadózó vállalkozás a kisadózóként be nem jelentett tagja részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetést teljesít, akkor a magánszemélynek osztalékból származó jövedelme keletkezik.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ