Közösségi adószám

Tisztelt válaszadók! Közösségen belüli árubeszerzéssel vásárolok árut, áfa-mentesen. Ezt értékesítem kb. havi 2,5 millió értékben. A kérdésem a következő: ezután be kell fizetnem a teljes áfát, és vissza nem igényelhetek semmit? És ezek után majd az eredményből még befizetem az összesen 39,5 %-ot? Vagy milyen megoldás van rá, hogy ne kelljen ennyit befizetni? Tisztelettel köszönöm válaszukat, Zsolt

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Zsolt,

Amennyiben Ön havi 2,5 millióért értékesít, akkor Ön nem alanyi mentes Magyarországon (éves árbevétele meghaladja a 12 millió Ft-ot). Ebben az esetben pedig a külföldi beszerzései után egyszer felszámítja, egyszer visszaigényli az ÁFA-t az ÁFA-bevallásban. Természetesen csak akkor, ha minden visszaigénylési feltételnek megfelel.
Feltételezem, hogy egyéni vállalkozó. Ekkor fizet még önmaga, illetve esetleges alkalmazottai után járulékokat, lehetnek egyéb költségei, illetve fizet iparűzési adót, majd a nyereség után vállalkozói jövedelemadót, illetve az "osztalék" után szja-t és szociális hozzájárulási adót.
Hogy van-e ennél kedvezőbb adózási forma az Ön számára, annak megválaszolásához jóval több információval kellene rendelkeznünk.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ.Amit nem értek még ,hogy egyszer felszámítom,egyszer visszaigénylem az áfát.Tehát ha 2.5 millióért értékesítek,kb.befizetek 500000ft áfát,vissza mit tudok igényelni ha az árut áfa mentesen veszem?Tisztelettel Zsolt

0 pont pont pont

Kedves Zsolt,

Úgy érzem, alapvető fogalmi problémák vannak.

Nem arról van jelenleg szó, hogy (ha Ön ÁFA-s-), az értékesítés után befizetendő 27% ÁFA-ból tud visszaigényelni. Arról van szó, hogy nettó összegért vásárol külföldről, ami után itt Magyarországon be kell fizetnie / fel kell számítania 27% ÁFA-t, de ezt az összeget egyúttal levonásba is helyezheti, ha pl. rendelkezésére áll a számla a beszerzésről.
Azaz végeredményben csak az értékesítés ÁFA-ját fizeti meg.

Alanyi mentesként ez úgy változik, hogy nem fizet ÁFA-t az értékesítés után, cserébe a beszerzései után nem igényelhet vissza ÁFA-t. Azaz ebben az esetben a beszerzés ÁFA-ját fizeti meg.


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ