Áfa kör vagy Alanyi adómentesség

Tisztelt Könyvelők!

E-kereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozókét, amennyiben EU-n belül történik a beszerzés az áfa kört érdemes választani, a Kata mellett?
Illetőleg, ha Eu-n kívülről jönne a termék, akkor érdemesebb az alanyi adómentességet kérni?

A válaszokat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Alexandra,

Ez nem EU-n belüli vagy EU-n kívüli kérdés. Inkább a beszerzési és eladási ár, ügyfélkör függvénye, illetve bizonyos éves árbevétel (12 mi Ft) felett már nem választhat alanyi mentességet.
Amennyiben alanyi mentes és magánszemélyek felé értékesít, a magánszemélyek szemszögéből nézve Ön olcsóbb lesz, mert nem számít fel ÁFA-t. Céges, ÁFa-körös vásárlók esetében ez mindegy, hisz ők vissza tudják igényelni a kifizetett ÁFA-t (max. cash-flow kérdés).
Ugyanakkor ebben az esetben a külföldi ÁFA-t nem tartalmazó vásárlásai után Önnek Magyarországon be kell fizetnie az ÁFA-t. Azaz a beszerzési ára ennyivel magasabb lesz végül. Tehát mégis csak be kell kalkulálnia az ÁFA-t az eladási árba... Igaz, csak a beszerzési ár ÁFA-ját, nem az eladásiét.

Ha azt választja, hogy ÁFA-s lesz Magyarországon, akkor drágábbnak fog tűnni az ÁFA-t visszaigényelni nem tudó vásárlói szemében, ugyanakkor a beszerzései után vissza tudja igényelni az ÁFA-t, tehát egy alacsonyabb nettó árat tud meghatározni...



1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ