Oktatási-kutatási tevékenység Norvégia

Tisztelt Szakemberek!
Egy egyetemi oktató-kutató vagyok, és kaptam egy kutatói státuszt egy norvég egyetemen. Ez azt jelenti, hogy az itthoni egyetemen megmarad a főállásom, időként kell kiutaznom szakmai konzultációkra, esetleg oktatni, egy évben kb 4x. Azt javasolta az ottani Rektor, hogy a béremet számlázzam havonta, mert jobban járok vele. Ezen kívül más tevékenységet is számláznék, viszont az nem lenne ekkora összegű vélhetően. Soha nem voltam vállalkozó, fogalmam sincs, mi lenne számomra a legideálisabb megoldás. Azt remélem, hogy Önök ebben talán kisegítenek, legalábbis irányvonalakkal.
Nagyon köszönöm annak, aki segít!
L
u.i.: Minden elismerésem az Önöké, hogy ilyen bonyolult dolgokat értenek, mint az adórendszer. A tudomány ehhez képest lófütty.:)

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Lilla!
Az nem állítom, hogy feltétlenül az Ön által vázolt számlázós módszerrel jár jobban, mivel nem ismerem a norvég adórendszert, de azt bátran állíthatom, hogy, ha Önnek van főállású munkaviszonya lehet havi szinten adó és járulékmentes és csak akkor vesz ki jövedelmet amikor oda beszámláz. Ez járható út. Azonban fontos megjegyezni, hogy tevékenységéről fordított számlát kell kiállítani, így Önnek is lesz adatszolgáltatási kötelezettsége a NAV felé, az egyetem pedig az ottani szabályok szerint fogja megfizetni az áfát. Tény, hogy nem egyszerű az Ön esete, de nem is bonyolult és meg is oldható.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ