Internetes szolgáltatás.

Tisztelt Szakértő!

Másodállásban szeretnék kisvállalkozó lenni. Egy webes szolgáltatást szeretnék felfuttatni, ami már jelenleg is működik valamilyen szinten, igaz bevétel nélkül. Bevételszerzés érdekében néhány céggel szeretnék szerződni (már folyamatban van), és ehhez van szükségem arra hogy vállalkozó legyek. Kezdeti hónapokban még csak minimális bevétellel kalkulálok (szerintem még a 25 000 Ft KATA-t sem futná ki), de amint az oldal országosan ismerté válik ez valószínűleg változni fog. Kérdéseim a következők Önhöz. Milyen adózási rendszert érdemes választanom, és szükség van e feltétlen az iparűzési adóra, amennyiben telephelyként a lakásunkat adjuk meg? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Szabó Pál (Honvilág)

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Szabó Pál!

Első sorban is azt ajánlanám, hogy minden képen keressen fel egy könyvelőt, vagy egy adótanácsadót, és az Ön számára legmegfelelőbb variációt fogja ajánlani, több információ ismeretében.
Jelenlegi információk alapján az a kérdés, hogy van e fő állása, mert nem muszáj rögtön KATA alá bejelentkezni, ezt év közben is lehet módosítani és akkor lehet egyéni vállalkozó és nem kell járulékot fizetnie. Iparűzési adót fizetni kell a bevétel és a költség arányában (bizonyos költségek, anyag áru, ami az Ön esetében nem lesz).
Gondolom nem telephelyet, hanem székhelyet akart írni, de ha lesz telephely és székhely is, és különböző településeken, akkor minden érintett településre be kell jelentkezni, az adót megosztással fogja megfizetni.


Üdvözlettel Soósné Andi

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Annyiban pontosítanám a kolléganő válaszát, hogy amennyiben főállása heti 36 órát elérő biztosítotti jogviszony, akkor lehet egyéni vállalkozó járulékmentesen, vagy 25 eFt KATA megfizetésével.

A vállalkozás indításához én is javaslom szakértő segítségét, és a dolgok alapos körüljárását. Bármilyen adózási formát is választ, helyi iparűzési adó kötelezettsége keletkezik, de szerintem egyelőre nem ez a legfontosabb kérdés. (Mértéke az alapra vetítve kb 2%, számos önkormányzat alkalmaz bizonyos feltételek megléte esetén mentességeket, kedvezményeket.)

Vállalkozásához sok sikert!

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszukat, fogok keresni egy szakértőt, csak sajnos még nem tudom, itt helyben Mezőkövesden kihez forduljak.
Lenne még néhány kérdésem Önökhöz, amennyiben tudnak még válaszolni megköszönöm.
Először is pontosan leírnám mit szeretnék.

Online szolgáltatást szeretnénk indítani másodállásban, mivel főállásban 40 órát dolgozok egy helyi vállalatnál.
A vállakozásban a következőkkel foglalkoznék: jegyeladás, partnercégek termékeinek eladása, stb. A vállakozásban kiadásunk, amit le tudnánk írni az adóból egyelőre nem lesz. Kezdetben a bevétel is minimális lesz kb., ami az adót fedezi, mivel hónapokba telik felépíteni a rendszert. Később ez folyamatosan növekedhet, de az első években nagy valószínűséggel nem éri el az évi bruttó 2-3 milliót.

Kérdéseim:
Mit takar pontosan az amit írtak, hogy egyéni vállakozó járulékmentesen?

Elegendő-e az ügyfélkapun keresztül megalapítani a céget?

Milyen szerveknél kell a vállalkozást bejelenteni?

A befizetett, pl. KATA-s adó beleszámít-e nyugdíjba?

A hónap közepén indítva a vállalkozást kell-e az adott hónapban adózni, és ha igen mennyit?

Az adó befizetésén kívül lesz e valami más kötelezettségem is a NAV felé? (Több céggel is leszek szerződésben, akik felé kell majd számlát adnom, vagy esetleg fordított számlázás esetén mi kapunk számlát az eladott termékek vagy szolgáltatások után.)

Van e valamilyen lehetőség arra, hogy az online kereskedelmi vállalkozás mellett, számítástechnikai szervizelést is folytassak magánszemélyeknek, úgy, hogy csak egy adót kelljen fizetni?

A válaszuk nagy segítség lehet számomra. Köszönöm előre is.
Üdvözlettel Szabó Pál

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ