Cégtulajdonos nyugdíjas, munkát végez a cégben. Hogyan adózik?

A cég tulajdonos nyugdíjas, munkát végez a cégben, nem vesz fel munkabért, csak osztalékot, (ha van miből). Hogyan kell adózni? Milyen jogszabályok vannak?

0 pont pont pont

2 válasz

Nyugdíjas tag esetén minden hónapban egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizet, ami 2015. évben 6.930.-Ft/hó, 2016. évben 7.050.-Ft/hó lesz. Ezt attól függetlenül kell fizetni, hogy vesz ki jövedelmet, vagy sem. Ha van mégis jövedelemkivét akkor a kivett jövedelem után 10% nyugdíjjárulék és 2015-ben 16%, 2016-ban 15% SZJA fizetési kötelezettség terheli. Amennyiben van nyeresége a vállalkozásnak érdemes elgondolkodni, hogy inkább jövedelemként vegye ki a nyugdíjas tag, mert kedvezőbb az adóterhe mint az osztaléknak.

1 pont pont pont

Az öregségi nyugdíjas tag munkavégzése ne munkaviszonyban legyen, a keletkezett jövedelmet ne osztalékként vegye ki , hanem személyes közreműködés díjaként. A személyes közreműködés díja elszámolható költségként, tehát csökkenti a társasági adó alapját. A bruttó összegből csak nyugdíjjárulékot (10 %) és szja-t (16 %) kell levonni. Nincs szociális hozzájárulás adó (27%) ebben a konstrukcióban. A legkedvezőbb jövedelem kivételezés módja.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ