Egyéni vállalkozás szüneteltetés, újraindítás

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egyéni vállalkozásomat (KATA) szeptembertől szüneteltetem, melyet most újra szeretnék indítani. Az ezzel kapcsolatos teendőkkel kapcsolatban merültek fel bennem kérdések.
1. Webes Ügysegéden keresztül megteszem a bejelentést, hogy folytatni kívánom egyéni vállalkozói tevékenységemet - ez rendben (következő naptól él ismét a vállalkozás)
2. T101E nyomtatványt is be kell nyújtanom a NAV-hoz? (szüneteléskor ugye be kell) Ha igen, akkor ezt hol kell jelölnöm? Nem találom az erre vonatkozó részt a nyomtatványon.
3. T1011 nyomtatványon bejelentem, hogy a fizetési kötelezettségem megszűnik, mivel biztosítással járó jogviszonyt létesítek (1) - ez is rendben
4. Az Önkormányzathoz is bejelentem a változás tényét, a változás-bejelentő űrlapon - itt szintén nem világos, hogy a bejelentés jellegénél mit kell bejelölnöm? Az adóköteles tevékenység megkezdését, továbbá az alakulás/szüneteltetés/megszűnés rovatban beírni az adóköteles tevékenység megkezdésének időpontját és a szünetelés záródátumát?
5. Amennyiben változik a bankszámlaszámom, azt a bank jelzi a NAV-nak? Nekem nem kell külön jeleznem? És az Önkormányzatnak? mivel ugye a NAV-hoz jelent csak a bank. Ha más adatomban következik be változás, pl. székhely, akkor ezt a bejelentést a Webes ügysegéden kell megtennem?

Üdvözlettel: Mészáros Tímea

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Tímea!
Minden úgy van, ahogy Ön írja. A NAV-hoz nem kell bejelenteni, hogy újra nyitotta, egyablakos a rendszer, a szünetelést viszont igen, nem tudom, hogy miért hiszen ezt is látják, de ezt be kell jelenteni. A megszűnést szintén nem. A bankszámla számát látja a NAV, viszont a helyi iroda nem, tehát oda be kell jelenteni. Ha a székhely és tevékenységi kőr változik, azt csak a webes ügysegéden kell bejelenteni, az adózási kérdésekben bekövetkező változás pedig a 19T101E nyomtatványon. Helyi iparűzési adó tekintetében a helyi önkormányzatok útmutatója szerint célszerű eljárni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Tisztelt Hölgyem/ Uram! Szünetelteni szeretném katás vállalkozásom, de az ipaűzési adót attol kiszeretném fizetni, mert általány 25.000 - ret fizetek per félév, éa nem szeretnék rajta variálni, igy inkább befizetném az összeget. Ebben az esetben is lekell jelentenem.a változást és bevallást készítenem? Válaszát köszönöm. Mónika

0 pont pont pont

Kedves Mónika!
Az iparűzési adót nyugodtam befizetheti. De mindenképpen jeleznie kell, hogy szünetelteti a vállalkozását és záróbevallást is kell beadnia a szüneteltetés miatt. erre 30 napja van.
Üdvözlettel: Filus jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ