Egyszemélyes kft. tagjának munkaviszonya

Tisztelt Könyvelők!

Adott egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó egyszemélyes kft., amelynek tagja jelenleg heti 36 óra melletti társas vállalkozó. Munkaviszonya 2019. 02. 28-ával megszűnik. Alkalmazottja nincs, a tanácsadásokat/tevékenységet maga a tag látja el egyedül.
A kérdéseink a következők:
1. A tag lehet-e majd munkaviszonyban az egyszemélyes kft.-jében abban az esetben, ha az alapító okirat sehol sem rendelkezik arról, hogy az ügyvezető megbízással vagy munkaviszonyban látja el tevékenységét?

2. Amennyiben nem lehet, akkor elegendő-e készíteni egy alapítói határozatot 2019. 02. 28-ai dátummal, amelyben megállapodik a tag és a kft, hogy 2019. 03. 01-től munkaviszonyban is elláthatja az ügyvezetőséget, vagy mindenképpen ügyvéden és cégbíróságon keresztül kell ezt megváltoztatni?

3. És amennyiben lehet munkaviszonyos, akkor kötelező a heti 36 órát elérő munkaviszony neki, vagy lehet részmunkaidős is, mivel maga a társaság alig működik, így a minimum járulékfizetési kötelezettség nagyon nagy terhet róna rá?

Válaszukat előre is köszönjük.

0 pont pont pont

6 válasz

Üdvözlöm!

Az alapító okirat mellett( helyett ) meg kellene nézni az utolsó beadott cégbírósági iratot (nyomtatványt), ugyanis kb. 2017 május óta az ügyvédnek nem kötelező aláhúznia, hogy " megbízási jogviszonyban" vagy "munkaviszonyban " látja el. Ha valamelyik ott alá van húzva , akkor az a mérvadó, és kell módosítania hozzá! Ha üres , akkor maga leszabályozhatja, ahogy írta. Egyébként a 36 órás jogviszony miatt így is úgy is meg túdja úszni kevés járulékkal, adóval. Ha megbízási jv. ágon közelítjük, akkor is teheti, hogy a személyes közreműködésért nem vesz fel díjazást, az ügyvezetést pedig ellátja pl. havi 5000 Ft ért. Ha pedig munkaviszony, akkor pl. belentjeti magát -szinkronban egy munkaszerződéssel - heti 2 órában, mint üv, ezáltal 1/20-ad arányú garantált bérminimummal már eleget tesz a kritériumoknak, az min 9750 brutto.
üdv
Schmidt Zoltán

0 pont pont pont

Köszönöm a választ. Mivel a nálunk lévő papírokból nem derül ki, hogy mi van jelölve a cégbíróság felé, így meg kell kérdeznünk az ügyvédünket, mert ráadásul utoljára 2017.októberében lett beadva irat a cégbíróság felé.
Sajnos, ahogy írtam megszűnik a főállású munkaviszonya a tagnak, így emiatt nem tudtuk, hogy milyen módon úszhatjuk meg kevesebb járulékfizetéssel úgy,hogy a NAV se tudjon később rá terhelni semmit sem a tagra.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A 2013. évi V. törvény, azaz a Ptk. már lehetővé teszi a megbízási jogviszonyt "0" forint ellenértéken történő kivitelezését is.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Norbert!

Az egyszemélyes Kft-nél a tag munkaviszonya esetén ugyanaz a munkáltató és a munkavállaló, ezért ezt mindenképpen le kell fektetni az alapító okiratban. Azt nem kell benne leírni, hogy heti hány órában, tehát ezt akár a helyzet változása szerint lehet akár "naponta" is módosítani (persze ez elég durva, de a lehetőség adott). A 0 Ft-os megbízási díjat azért nem javaslom, mert a cégnek van bevétele, ahhoz pedig munkavégzés szükséges. Mivel nincs más, ezért a tulajdonosnak mindenképpen kell munkát végeznie, így a 0Ft nem "NAV biztos" szerződés. De lehet pl. 1-2.000 Ft-os megbízási szerződéssel ügyvezető (ennek 90%-a szja és szocho alap), és napi 1.000 Ft közteher mellett bejelentheti saját magát egyszerűsített foglalkoztatással pl. havi 7 napra (havi max 15, de évi max 90 nap, amiből egyszerre csak 5 lehet folyamatos), amiből semmi járulékot, adót nem kell vonni, ha a napi 11.661 Ft-ot (mentesített összeg) nem lépi túl. Ha van munkavállaló (pl mint saját maga egyszerűsített foglalkoztatással), akkor mehet a 0 Ft-os ügyvezetői díj is.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

Még egy megjegyzés: a hiányzó napokra Önnek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, mert csak a bejelentett napokon lesz biztosított. Filus Jánosné

Kedves Norbert ! (Kérdező)

Elnézést- lehet, hogy csak az az oka, hogy 1 napja viseltem akkor életem első multifokális szemüvegét és kicsit összefolytak a betűk, néha még most is :-) , de tényleg elkerülte figyelmemet az a sor , hogy munkaviszonya másutt megszűnik. Ez esetben, ha itt nem munkaviszonyos, akkor a Tbj szerint rögvest társas vállalkozóvá válik és ( munkaidő nem mérhető, nem értelmezhető..) teljes TB teherrel kell számolni, ennek alapja esélyesen csak a garantált bérminimum lehet, sújtva a szoc hozz 112,5%-os és az EB +Mp járulékok 150%-os szorzójával. Ha munkaviszonyos tud lenni, akkor van némi játéktere az óraszámmal variálni és csak kevesebbet fizetni ( szorzók nélkül ráadásul). üdv

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ