Óraadó tanárként van-e korlát a heti óraszámban ill. KATA-sként érdemes-e folytatni?

Szeretnék Óraadóként működni egy szakközép suliban. Van-e szabály az óraszámot illetően? A vállalkozást másodállásban KATA-val képzelem el. Jó megoldás lehet?

0 pont pont pont

9 válasz

Kedves Tanár Úr!
Alapjába véve a tanárok közalkalmazotti jogviszonyban szoktak dolgozni. Persze ha van főállású munkaviszonya, semmi se tiltja, hogy legyen mellette egyéni vállalkozása. A KATA esetén egyedül a színlelet munkaszerződés vélelmére kell oda figyelni jelen esetben, azonban lehet nem katás egyéni vállalkozói is, így adott esetben nem hogy 25.000 Ft.-ot, de havi szinte semmi adót és járulékot nem kell fizetni. Természetesen célszerű megvizsgálni, hogy mennyi lenne egyéni vállalkozóként a tervezett árbevétel, illetve milyen költségekre számít, mert konkrét, alapos tanács, csak a teljes körülmények ismeretében lehetséges.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Költségeim gyakorlatilag nem lesznek, így ezek elszámolása nem megoldható. Havi bevételem saccra 80000 körül lesz, a tervezett heti óraszámokból adódóan. Van maximalizált óraszám egyébként ilyen esetben?

0 pont pont pont

Kedves Érdeklődő!
Maximált óraszámot a törvény amiben a kata mint adónem szabályozásra került nincs. Egy cég felé történő számlázás esetén van olyan, hogy színlelt munkaszerződésnek nyilváníthatják az ügyet, de a vélelem megdönteni, ha Szja szerinti vállalkozó lesz, akkor pedig osztalékként célszerű leadózni a vállalkozásból származó bevételt. 2019-es szabály, az eho-t eltörölték, így az osztalékot csak 15 % Szja terheli. Meg kell vizsgálni az összevont adóalap jövedelemét is, mert ha az eléri a mindenkori minimálbér huszonnégyszeresét, akkor nem kell szochót fizetni az osztalék után, ha nem, akkor sajnos le kell vezetni.
A vállalkozási eredményen továbbra is 9 % adó van.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Köszi az infót. Van főállásom, ez kizárja ill. le vagyok védve a színlelt munkaszerződés ellen, nem? Az többi infót egy kicsit nem értem. Lehetne kérnem egy kis magyarázatot? Egy levezetést, járulékok terén? Ha főállásomból származó bevételemet hozzácsapom a másodállású óraadással szerzett bevételemhez, akkor valószínüleg több lesz mint a 24x-es. De csak eddig értettem, elnézést. Akkor hogy is nézne ez ki SzJA szerinti adózásban? Hozzáteszem költségeim gyakorlatilag nem lesznek (elszámolható).

0 pont pont pont

Kedves Csaba!
A főállás, az már maga egy színlelt munkaszerződés vélelmét megdöntő szempont. Kettőnek kell csak megfelelni, egy már meg van.
Az Szja típusú egyéni vállalkozó teljes adó és járuléklevezetése az egy kicsit bonyolultabb, hogy itt pár szóba leírjam, ehhez, hogy teljes körű legyek inkább személyes tanácsadás szükséges, de ami a lényeg, hogy adó és járulék tekintetében havi szinte lehet adó és járulékmentes, természetes csak addig amíg van főállása.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Ilyen havi bevételnél lehet jobb a KATA-nál más megoldás? A KATA adminisztrációs dolgai szimpatikusabbak, persze nem kívánság műsor, tudom.

0 pont pont pont

Kedves Csaba! Mart László kollégám jól mondja, hogy az eho-t eltörö-ték, de abban téved, hogy csak szja-t kell fizetni, ugyanis az ehot-t úgy törölték el az osztaléknál, hogy helyette szocho-t (19,5%) kell fizetni a törvényben leírt jövedelemhatár eléréséig. Egyébként továbbra is fenntartom a másik kérdésben leírt válaszaimat.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Tisztelt Csaba és Tisztelt Kolléganő! Nem tévedek, tökéletesen ismerem az új szabályozást, valamint a tanári fizetéseket is. Tekintettel arra, hogy a tanári fizetések "általában elérik a mindenkori minimálbér kétszeresét havi szinten, így éves szinten a huszonnégyszeresét, -nem merül fel szochó fizetési kötelezettség. Ha nem éri el, akkor valóban igen. A kata is járható út, a színlelt munkaszerződésre viszont oda kell figyelni, nehogy ráhúzza a NAV. Az adminisztrációval Önnek nem kell foglalkoznia, az a könyvelő dolga. Tény, hogy amúgy igen szoros a határ a kata és a Szja között, hogy melyik éri meg jobban. Budapesten viszont a tervezett árbevétel mellett HIPÁ-val nem kell számolni.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ