Könyvelőbiztosítás

Arra szeretnék választ kapni , hogy a könyvelő biztosítása fizethet -e azért , mert a könyvelő nem tájékoztatta a vállalkozót arról hogy túllépte a KATA adózásnál meghatározott összeget.

válaszukat előre is köszönöm.

1 pont pont pont

1 válasz

Kedves Érdeklődő!
Az, hogy a könyvelő felelőssége mire terjed ki, esősorban szerződés kérdése. Önmagában annak a bizonyítása, hogy szólt vagy nem szólt a könyvelő időben, elég nehézkes.
A könyvelői felelősségbiztosítás alapjába véve arra szól, ha teljesen egyértelműen könyvelői mulasztás miatt szab ki a NAV mulasztási bírságot, így pl. elfelejtenek beküldeni egy bevallást. Arra biztos nem fizetnek semmit, hogy ki mit mondott......Persze hozzá kell tennem, hogy egy könyvelő aki figyeli az ügyfelei ügyét, ott ez elő se fordulhat. Azonban had nyugtassam meg Önt! Szerintem nem kell aggódnia semmit amiatt, mert átlépte a kata bevételi értékhatárt, ez nem azt jelenti, hogy elveszíti a kata jogosultságát, csak azt, hogy az éves arány megképzése után a 12 millió forint feletti részre 40 %-os adót kell fizetni és hát sajnos természetesen áfa-alannyá válik. Viszont ha ezt követően nem megy be áfa bevallás és a könyvelőnek van felelősségbiztosítása és emiatt a NAV mulasztási bírságot szab ki, akkor azt már fogja fizetni a felelősségbiztosítás, de ha már ahhoz kell nyúlni régen rossz. Viszont ha a könyvelő nem szól, hogy innentől kezdve áfás számlát kell kiállítani és azt kellene pedig és Ön áfa-mentes számlát állít ki, -itt függetlenül attól, hogy ki mint mondott, Ön felel és a felelősségbiztosítás semmit nem fizet. Egyedül talán akkor van lefedve, ha adótanácsadói szerződés is van -persze ez nagyon ritka, hiszen szinte senki se fizetni meg, akkor elvárhatja, hogy írásba foglaltan adjanak Önnek tanácsot és ha helytelen tanács alapján kapott bírságot, akkor egy jó adótanácsadói felelősségbiztosítás fizetni fog, de tekintettel arra, hogy zömében sokan még a könyvelői árakat is sokallják, adótanácsadói szerződések elenyészőek. Tudom ilyenkor jön az örökösen firtatott kérdés, meddig felel a vállalkozó és meddig a könyvelő. A NAV felé mindig az adóalany felel, a könyvelő az ügyfele felé felel -sokszor polgári peres úton lehet csak elégtételt venni, így hogy szóban mi hangzott el nem is javaslom, hogy megkísérelje, inkább próbáljon meg olyan kollégát megbízni, akivel flottul tud együtt dolgozni és segíti Önt.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ