ÁFA bevallás gyakorisága induló vállalkozás esetén - havi vagy negyedéves?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Sajnos más és más információm van arra vonatkozóan, hogy induló vállalkozás esetében milyen gyakran kell ÁFA bevallást benyújtani.
Egyfelől azt olvastam, hogy mivel induló vállalkozás esetében nincs megelőző 2.év, ami alapján meg lehetne állapítani a bevallás gyakoriságát, ezért ezt havonta kell megtenni. Másfelől pedig megnéztem a törzsadatomban, ahol "negyedéves bevalló" szerepel. (2018.02.01-jén indítottam a vállalkozást, tehát ez lenne a 2.év).
Eddig havonta küldtem be az ÁFA bevallást. Érdeklődni szeretnék, hogy induló vállalkozás esetében az első két évben havonta vagy negyedévente kell a bevallást benyújtani és az adót megfizetni?

Üdvözlettel: Mészáros Tímea

0 pont pont pont

1 válasz

Korábban a kezdő vállalkozások negyedéves áfa adózók voltak. Jelenleg azonban a jogelőd nélkül alakult vállalkozások havi bevallásra kötelezettek az alakulás évében és az azt követő (2.) üzleti évben. Tehát a negyedéves bevallói státusz a törzslapon egyéb bevallásra (pl. a 1901-es) bevallásra vonatkozik. Ha Ön téves gyakorisággal adná be bevallását, akkor a NAV erről Önt értesítené hibaüzenetben (pl. hogy Ön havi bevallást adott be, de negyedéves bevallásra kötelezett, ezért bevallását az eredmény feldolgozása nélkül irattárba helyezték).
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ