KATA bt. beltag módosítás, szüneteltetés, új bejelentés

Tisztelt Válaszadó!

Azzal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy ha egy Katás bt. beltagja teherbe esett és ennek következtében keresőképtelen lesz, illetve természetesen igénybe veszi a CSED-et, akkor ezt a beltagot minden hónapban a 19T201T nyomtatványon mentesülésként bejelentem. Azonban, ha új beltag után (aki be lenne jelentve, mint KATA-s) ugyanúgy szeretnénk, hogy a bt. KATA-ként adózzon, akkor erre mikortól van leghamarabb lehetőség? Ugyanezen a nyomtatványon be tudom adni úgy, hogy az új beltag adatait megadom és január 1. napjától ő utána fizeti meg a bt. a KATA-t (gondolok itt a KATA tv. 2. pont 4§ (1) bekezdésére, vagy ebben az esetben már él a KATA, csak lényegében egy személyi változás történne, így nem a következő hónap első napjával élne a bejelentés) ?

Vagy, most tudom csak beadni, ami az új beltaggal február 01. napjával kezdődne, és a régi beltag szüneteltetését februárral kezdenénk meg?

Előre is köszönöm,
Balázs

0 pont pont pont

6 válasz

Tisztelt Kérdező!
A betéti társaság tagjainak, így a beltagoknak a változása társasági szerződés módosítását igényli és annak dátumával kell minden új jogviszonyt, illetve státuszváltozást jelenteni a T1041-en. Ez teszi egyértelművé a helyzetet.
Üdvözlettel:
Varga Anikó

0 pont pont pont

Kedves Balázs!

Az előttem szóló első mondatával egyet értek, de T1041-en nem kell jelenteni, hanem a 19T201T B05-ös lapon jelenti be a KATA választás az új beltagra, mindig a következő hónap 1 napjától él, a babát váró KATA-st a következő hónap 12.-ig kell lejelenteni, mindig utólag, tehát 02.12.-ig a januárit jelenti le szintén a B05-ös oldalon.

Üdvözlettel: Soósné Andi

1 pont pont pont

Kedves Balázs!
A cég múltbéli és jövőbeni tagsági jogviszonya kicsit homályos maradt. Nem tudom, hogy a várandós beltag kilép, vagy marad beltag, kültag lesz, stb. ? Egy dologra nagyon vigyázzanak: a cégbíróság mindig csak utólag ( visszamenőleg ) rendez le bármilyen módosítást, az ügyvéd jogszerűen + 30 nappal később bejelenthet és visszamenő hatállyal megjelenik. Viszont a NAV felé bármilyen új katás jogviszonyt ( azaz, pl. hogy az új beltag kisadózó lesz ) csak előre menő hatállyal tudja bejelenteni. Nehogy véletlenül olyan helyzet álljon elő, hogy akár 1 napot nincs bejelentett kisadózója a cégnek, mert akkor elveszti a kata alanyiságot jövő év 12.31-ig. Egyébként társasági szerződés módosítás nélkül is megoldható, ha a kültagot jelenti be kisadózóként ( akár 1 hónapra átmenetileg) , persze nagyon fontos, hogy a cég tevékenységéhez melyik tag köthető személyes közreműködéssel. Másik megoldás, hogy eleve bejelenti a 201t-n az új beltagot ksiadózónak adatokkal 02.01-től és a társasági szerződés módosítást mielőbb beadják, de úgy hogy e tag tagsági jogviszonya 02.01 elé datálódjon. A NAV átmenetileg megzavarodik, hiszen olyan tagról tesz bejelentést, akit még nem lát a cégkivonaton, de telefonos egyeztetéssel bejegyzés után ezt helyre teszik. Több ilyet keresztül vittünk már.
üdvözlettel
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Kedves Válaszadók!

Köszönöm a válaszokat. A várandós beltag, továbbra is beltag marad, csak a 19T201T nevű nyomtatványon fogjuk minden hónapban beadni, hogy nem keletkezett utána KATA kötelezettség (tehát nem szüneteltetés lesz). Holnapi napon, ha megadom az új beltagot mint KATA alanya, de a hatálybalépésének napját 2019.02.01-re írom, akkor jól gondolom, hogy ő nem a bejelentéstől, hanem a hatálybalépéstől kezdve fog (azaz a Bt.) KATA-ként tovább adózni? A jogász pedig beadja a társasági szerződés módosítását, hogy 2019.02.01-től új beltaggal bővül a bt. Egy megerősítést esetleg kérhetnék, hogy így minden gördülékenyen, lényegében 2019.02.01-től megy tovább és mindennel kapcsolatban jogszerűen járunk-e el?

Köszönöm,
Balázs

0 pont pont pont

Majdnem így gondoltam, azzal, mi pl. a biztonság kedvéért az ügyvéddel kicsit a kata státusz elé szoktuk kérni a változás hatályát. De a 2019.02.01 is elvileg jó, mert 01.31-én is lesz katás tag és már 02.01-én is... Nem marad ki nap. De én megszokásból 01.30-ra raknám mondjuk :-) . ügyinztéző nevet, telefonszámot írjon a nyomtatványra, mert az adóalany nyilvántartó szokott ilyenkor éreklődni.
üdv
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Tisztelt Schmidt Zoltán!

Segítségét köszönöm. 2019.02.01-i nappal lett bejelentve az új KATA-s. A társasági szerződést mellékeltük a nyomtatványhoz, amely remélhetőleg segítség a beazonosításhoz. :)

Így 02.01-től az új tag után adózik a bt, és a KATA státusz végig fennmaradt.

Köszönettel,
Balázs

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ