Ajándékutalvány számlázása

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Utalvány értékesítése/beváltása kapcsán merült fel bennem több kérdés. Webáruházamban utalványokat szeretnék értékesíteni, amit később a vásárlók levásárolhatnak a Webáruházban található bármely termékre. Az összes termék 27%-os ÁFÁ-t tartalmaz, és az utalvány természetesen csak a Webáruházban váltható be. Ennek alapján egycélú utalványnak minősül az általam forgalmazott ajándékutalvány.

Az alábbi információt olvastam:
Az egycélú utalványok esetén már az utalvány kibocsátásakor és minden ezt követő átruházáskor kell áfát fizetni, ugyanakkor az utalvány beváltása már nem eredményez adófizetési kötelezettséget.
1. kérdés: ha az ajándékutalvány kibocsátásakor kell áfás számlát kiállítanom, akkor a számlán Ajándékutalvány szerepeljen 27%-os ÁFÁ-val, annak ellenére is, hogy nem tudom mire váltja be a vásárló? (az általam forgalmazott termékek köre széles, tehát nem tudom ráírni a számlára pl. h ruha stb)
2. kérdés: ha a vásárló beváltja a terméket, akkor arról milyen bizonylatot kell kiállítanom (mivel az áfás számla az ajándékutalvány kibocsátásakor már ki lett állítva)? Mivel a beváltáskor nem keletkezik adófizetési kötelezettség, akkor milyen összeget kell feltüntetni ezen a bizonylaton?
3. Ha nagyobb értékben vásárol, mint ami az ajándékutalványon szerepel, akkor erről hogyan kell számlát kiállítani? A termék teljes árát (nettó+ÁFA) és abból levonva az ajándék utalványt (nettó+ÁFA)? majd a különbözetről megfizetni az ÁFÁ-t?
4. Ha esetleg visszaküldi a vásárló a terméket, akkor a sztornó számlán az Ajándékutalvány szerepeljen? Mivel ugye arról állítottunk ki ÁFÁ-s számát,
nem pedig a termékről amire beváltotta.
5. Garanciás termék esetében szintén probléma, hogy az Ajándékutalványról van kiállítva a számla. Abban az esetben mégis hogyan lehet
érvényesíteni a garanciát, ha nem a termékről szól a számla?

Üdvözlettel: M. Tímea

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ