Közösségen belüli termékbeszerzés - Környezetvédelmi termékdíj

Tisztelt Hölgyem/Uram!

KATA-s egyéni vállalkozóként terméket szeretnék beszerezni EU-ból továbbértékesítés céljából.
Azután érdeklődnék, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e környezetvédelmi termékdíjat bevallani és megfizetni?

A termékdíj köteles termékek köre: akkumulátor, csomagolószer, egyéb kőolajtermék, elektromos, elektronikai berendezés, gumiabroncs, reklámhordozó papír, egyéb műanyag termék, egyéb vegyipari termék,az irodai papír.
Nem igazán értem, hogy ez pontosan milyen termékekre vonatkozik. Arra a kartondobozra is, melyben a termékeket szállították? Olyan termékek, melyek be vannak csomagolva (pl. műanyag zacskóba/tasakba, alumínium fóliába)? A műanyag flakonra is érvényes, amiben a termék benne van (pl. aroma)? Ha pl. tisztítószert is behoznék, arra is és a csomagolására is vonatkozna? Italos palackokra?

Ezeket a termékeket le kell mérnem és a megadott adatok alapján kell kiszámolni a termékdíjat? Erről bejelentkezést követően negyedévente bevallást kell benyújtanom és a díjat befizetnem? A 3. negyedévi bevallásban a negyedik negyedévre adóelőleget kell megállapítanom, bevallanom, befizetnem (első három negyedév után fizetett termékdíj harmadának 80%-a), majd a negyedévi bevalláskor a különbözetet befizetnem/visszaigényelnem?

Ha pl. tudom, hogy beleférnék a határokba, akkor termékdíj átalányt is választhatok? Ez lényegesen könnyebb megoldás lenne, mivel évente egyszer (tárgyévet követő január 20.-ig) kell bevallást benyújtani és a fix összeget befizetni.
Esetleg ha túl lépem a határokat, akkor mi a teendő?

Köszönettel: M. Tímea

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Tímea!
Csomagolás - bármilyen anyagból készült termék, amely áruk tartására, megóvására, átadására, szállítására stb. használnak. Mennyisége után termékdíjat kell fizetni. /műanyag flakonra, italos üvegre, fóliára, kartondobozra, stb./
Ilyen termékdíj fizetési kötelezettsége biztos lesz.
Ezek súlyát mérlegeléssel lehet megállapítani. Havi bontásban nyilvántartást kell vezetni.
Az átalánydíjra évente egyszer lehet bejelentkezni, előző év dec. 20-ig. Erre az évre már csak negyedéves bevallást tud tenni. Ha átalánydíj esetében túllépi év közben a súly határt, akkor vissza kell térni a negyedéves bevalláshoz. Viszont a kötelezettség hatálya alá a keletkezéstől számított 15 napon belül kell bejelentkezni. /pl. bejön a szállítmány, 2-án, akkor 17.éig/
Ha átalánydíjas bevallást vagy negyedéves bevallást választ, nyilvántartást mindenképpen kell vezetni.
Mindenképpen azt javasolnánk, hogy a nyilvántartás vezetést is és bevallást is szakképzett ember végezze.
Nálunk minden kolléga rendelkezik a megfelelő szakirányú (termékdíj ügyintézői) végzettséggel, így szívesen állunk rendelkezésére.

1 pont pont pont

A leírtak alapján valóban szakképzett embert igénylő feladat, ezért mindenképpen kapcsolatba fogok lépni Önökkel.

0 pont pont pont

Kicsit utánaolvastam a dolognak és a termékdíj-átalányra vonatkozó információt a következővel egészíteném ki:

A kötelezett termékdíjköteles termékkel végzett tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül az állami adóhatóságnak bejelenti, hogy a hulladékhasznosítási kötelezettségét kollektív teljesítéssel vagy egyéni hulladékkezelést teljesítőként, illetve termékdíj-átalány fizetőként, továbbá a termékdíj-kötelezettségét a készletre vételre vagy a forgalomba hozatalra, illetve a saját célú felhasználásra vonatkozó szabályok szerint teljesíti.

A tárgyévet megelőzően az állami adóhatóság nyilvántartásában lévő, a tárgyévre vonatkozóan termékdíj átalány-fizetést választó kötelezettnek az (1) bekezdés szerinti bejelentést tárgyév január 31-ig kell megtennie. E bekezdés szerinti bejelentést a kötelezettnek tárgyévenként nem kell megismételnie, ha a bejelentés alapjául szolgáló termékdíj átalány-fizetési kötelezettség feltételei változatlanul fennállnak.

Ez alapján amennyiben még nem vagyok nyilvántartott, akkor 15 napon belül van lehetőségem a kötelezettség bejelentését és azzal egyidejűleg annak módját is kiválasztani és bejelenteni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ