Külföldi szakmai találkozó (kft., tulajdonos, nem alkalmazott)

Tisztelt Könyvelők,
A következő szituációra szeretném kérni szakértelmeteket.

Meglévő főállású munkaviszonyunk (heti 40 óra), illetve nyugdíj mellett alapítottunk egy informatikai szolgáltatásokkal, értékesítéssel foglalkozó kft.-t.
3-an vagyunk tulajdonosok, de egyikőnk sem alkalmazott a cégünkben. (2-en főállású munkaviszony mellett, 1 fő pedig nyugdíj mellett)

Az beszállító üzleti partnereink Finnországban, Csehországban, Olaszországban, illetve Törökországban találhatók.
A közeljövőben kettőt is meg kell látogatnunk közülük, hogy eleget tegyünk a velünk szemben támasztott oktatási követelményeknek.

A kérdés az lenne, hogy milyen költségeket miképp tudunk elszámolni? Milyen bizonylatot hozzunk az egyes költségekről (pl. a török taxis nem biztos, hogy magyar NAV biztos számlát fog adni)?

A következő költségek biztosan felmerülnek majd:
- utazás saját személygépkocsival (reptérre, illetve a Cseheknél Prágába)
- parkolás a reptér mellett
- repülőjegy
- taxi
- szálloda
- étkezés

Köszönöm a válaszokat előre is!

Üdv.
Szabolcs

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves kérdező!
Használjanak külföldi kiküldetési rendelvény elnevezésű nyomtatványt, nyomtatványboltban kapható, és azon minden szükséges adatot fel tudnak vezetni. A cégnévre szóló szabályos számlákat nem kell ebbe beírni, amiről nincs számla, csak valami egyéb irat, nyugta, azok kerülnek rá, valamint a napidíj elszámolására is lehetőség van.
Napidíjról a 285/2011. (XII. 11.) Korm. rendelet rendelkezik.
Üdvözlettel:
Varga Anikó

1 pont pont pont

Köszönöm Anikó!

Mivel munkaviszony nem áll fenn a cégünkkel csupán egyikőnk ügyvezető-tulajdonos, a másik két tag pedig egyszerűen tulajdonos, így a napidíj számunkra nem opció. Lehet, hogy buta a kérdés, de a napidíjról le lehet mondani?
A saját könyvelőm itt kötött bele a történetbe. Mármint szerinte a külföldi kiküldetési rendelvénynek csak akkor van értelme, ha alkalmazott vagyok.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ