KATA

Tisztelt Könyvelők!
Az volna a kérdésem, ha most 54 évesen leszek magánvállalkozó főállásban, hogy számlaképes lehessek és a KATÁT (50.000 Ft/ hó) választom, az mit jelent nekem nyugdíjjárulék és egyéb szempontból? Minek felel meg? Pl: 4 órás minimálbérrel, vagy 8 órás minimálbérrel stb. bejelentett munkahelynek?
Köszönettel: Attila

0 pont pont pont

3 válasz

"A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 94 400 forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forint."

Azaz, amennyiben 50.000 Ft KATA-t fizetését választja, akkor 94.400 Ft után számítják majd a nyugdíjat, esetleg a táppénzt, munkanélküli segélyt, stb.
Van lehetőség arra, hogy 75.000 Ft KATA-t fizessen havonta, ebben az esetben 158.400 Ft az ellátások alapja.

Összehasonlításképpen: a minimálbér 149.000 Ft, a garantált bérminimum 195.000 Ft jelenleg.

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm kielégítő válaszukat.
Talán még annyit kérdeznék: mit jelent, mi a különbség minimálbér és bérminimum között??

0 pont pont pont

A minimálbér a legkisebb kötelező munkabér, mindenkire érvényes iskolai végzettségi figyelembe vétele nélkül. A szakmunkás bérminimum, a legalább középfokú iskolai végzettséget igénylő munkakörök esetén a legkisebb kötelező munkabér.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ